EMMI: Nem szabadna a gyermekeket felhasználni politikai akciókhoz

oktatás
2016 február 29., 16:42

Hétfőre országos iskolakerülő mozgalmat hirdettek a közoktatással elégedetlen szülők a Facebookon.

Az egyik szervező szerint 50 ezer gyerek maradhatott otthon. Folyamatosan érkeztek hozzánk is a beszámolók, Snapchaten, levélben, szelfizve vagy Facebookon, félig üres iskolákról, kongó osztálytermekről.

Megkérdeztük az EMMI-t, vagyis az oktatást is felügyelő minisztériumot, hogy vannak-e adataik arról, hogy hányan hiányoztak ezen a hétfőn. A kérdésre konkrétan nem válaszoltak, de valamilyen információjuk mégis lehet a létszámokról, mert ezt írták: 

"A magyar iskolások és pedagógusok döntő része ma iskolában volt, rendkívüli szünet elrendelésére nem volt szükség."

Megkérdeztük a KLIK-et is, hogy nekik vannak-e adataik a tiltakozásban résztvevők számáról, de azt mondták, hogy nincsenek, ők nem kértek adatokat, és nem tartják számon a hiányzókat. 

Ehhez képest eddig egy budapesti és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolából jelezték a 444-nek tanárok, hogy tőlük a helyi KLIK bekért adatot arról, hogy hány diák maradt távol a tanítástól.

És valahonnan az EMMI is tudja, hogy a diákok döntő része volt iskolában, bár hogy honnan tudják, és ez hány százalékát jelenti a diákoknak, azt nem árulták el.

Viszont határozott véleménye van a minisztériumnak az akcióról, amit nem is rejtettek véka alá:

"A szülőnek jogában áll igazolni a gyermek távollétét, az a szülő erkölcsi felelőssége, hogy a saját gyermekét hagyja vagy nem hagyja eszközként felhasználni egy politikai indíttatású akcióhoz. 

Az EMMI álláspontja szerint nem szabadna a gyermekeket felhasználni politikai akciókhoz és a mai akció semmilyen mértékben nem szolgálja a gyermekek és a pedagógusok ügyét. 

A gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A Köznevelési Kerekasztal legutóbbi, második ülésén ismét sokat haladtunk, újabb ügyekben született megállapodás a kormány és a megjelent pedagógus- és civil szervezetek között. Azok a szervezetek, amelyek valóban felelősséget éreznek a gyermekekért és pedagógusokért, azok ott vannak, tárgyalnak és részt vesznek a közös munkában."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.