Minden eddiginél több nő jutott be az iráni parlamentbe

Az előzetes számítások szerint akár 20 nő is bejuthatott a 290 fős törvényhozásba, a Majlisba. Az eddig működő parlamentben csak 9 ő ült, de korábbiakban is legfeljebb 14-en voltak. (A 199 fős magyar országgyűlésben 19 nő ül.)

A most megválasztott nők közül nyolcan a reformisták listájáról kerültek be. Egyikük, Parvaneh Salahshori, az 51 éves szociológia professzor keményen bírálta az eddigi női képviselőket, mert maguk is inkább a konzervatív vonalhoz tartoztak, és nem tettek túl sokat a nők helyzetének javításáért. Salahshori a fejkendő viseléséről azt mondta, hogy ezeket ő is hordja. Szerinte ebben a kérdésben a lényeg az, hogy a nők maguk dönthessenek arról, hogy felveszik-e.

Ugyanakkor a megválasztottak között van a konzervatív Fatemeh Alia is, akit sokan bíráltak azért, mert korábban azt mondta, hogy nők nem léphetnek be a stadionokba a férfiakkal együtt, hogy meccset nézzenek. Szerinte a nők kötelessége az, hogy gondoskodjanak a férjükről és felneveljék a gyerekeiket, nem pedig az, hogy meccsekre járjanak.

Bár Iránban a nők szavazhatnak és autót is vezethetnek, de érvényben van egy csomó olyan szabály, amelyik diszkriminálja őket: hidzsábot kell viselniük, a vallomásuk fele annyit ér a bíróságon, mint a férfiaké, az öröklés során is kevesebb joguk van. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.