Wiesenthal-díjas szobrász készítette a Donáth György szobrot

2016 február 29., hétfő 9:16
101

"Egy fotót mutattak, amin egy ember állt az akasztófa alatt, az egyik oldalán a pap, a másikon a hóhér. Tudta, hogy perceken belül meg fogják ölni, de teljesen nyugodt volt, meg volt győződve az igazáról. Ezt visszaadni érdekes feladat."

Ezt Kutas László szobrász mondta a Donáth György szoborról, amit múlt héten szerdán helyeztek el a IX. kerületi Páva utca és Üllői út sarkán, aztán két nappal később elszállították.

Donáth antiszemita, fajvédő politikus volt, óriási botrány lett belőle, hogy a szobrát a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttól néhány méterre helyezték el.

„Ilyen embernek szobrot avatni közbotrány.”

Ezt Ungváry Krisztián történész mondta.

A múltheti avatáson Gulyás Gergely parlamenti és fideszes alelnök és Boross Péter volt miniszterelnök is beszédet mondott volna, de a botrány miatt nem tudtak. 

A Donáth szobrot készítő Kutas László 2012-ben Wiesenthal-díjat kapott a soproni Holokauszt-emlékműért, és ő csinálta Horn Gyula XIII. kerületi szobrát is.

Wiesenthal-díjat a magyarországi holokauszt emlékének megőrzésért végzett önkéntes munkáért adja Holocaust Közalapítvány. A díj honlapja a Holokauszt Emlékközpont oldalán van, pont ami mellé az antiszemita politikus szobrát helyezték.

"Nem vagyok történész, nem néztem utána, hogy pontosan mi volt Donáth tevékenysége. Ő nem egy Horthy vagy egy Hóman, hogy mindenkinek fejből tudnia kellene, hogy mit csinált."

Ezt is a szobrász mondta. Azt is, hogy ő ilyen megbízásokból él, szabadúszó, örült, hogy kapott munkát.

"Eleinte kicsit bántott, hogy az én nevem nem került fel az átadás meghívójára, csak Gulyás Gergelyé és Boross Péteré, most már nem bánom."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt