Megtagadta a számvevőszéki ellenőrzést az Új Nemzedék Központ

2016 március 2., szerda 15:56
203

Nem adta ki a kért adatokat és dokumentumokat és ezzel gyakorlatilag megtagadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzését az Új Nemzedék Központ Kft. 

Mihalovics Péter, "új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos" köszönti a program iránt érdeklődő fiatalokat. A fotó az Új Nemzedék Facebook oldaláról van.

Az ÁSZ közleménye szerint a nonprofit állami cég 2011 és 2014 közötti gazdálkodási tevékenységéről szóló dokumentumokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alá rendelt kft.-től, de hiába van minden állami tulajdonban lévő gazdálkodó szerv ellenőrzésére törvényi felhatalmazásuk, megtagadták kérésüket. A számvevőszék feljelentette ezért a központot az ügyészségen.

Az Új Nemzedék Ifjúsági hivatalosan (elvileg) turizmus, oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programok, szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások területén tevékenykedik. Ehhez képest 2014-ben 4 milliárdos veszteséggel zárta az évet, amit úgy sikerült visszarántani a szakadék széléről, hogy a szervezet elnyert egy Átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre kiírt uniós tendert, ami egyáltalán nem illeszkedik a kft. tevékenységi  körébe. 

Az Új Nemzedék kreatív gazdálkodásáról több cikkünkben megemlékeztünk már. A szervezet tulajdonosi jogait 2014 végéig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyakorolta, majd átkerült az EMMI alá. 

A programok továbbra is működnek - nemrég Londonban nyitott új irodát az Új Nemzedék, amely immáron egy ősszel elnyert 5 milliárdos "Komplex ifjúsági fejlesztések" program címen kapott pénzből gazdálkodik. Ez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból kapott 3,5 milliárdos, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból megszavazott 1,5 milliárdos, vissza nem térítendő támogatásból tevődik össze.  

(Index / MTI) 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt