Megtagadta a számvevőszéki ellenőrzést az Új Nemzedék Központ

bűnügy
2016 március 02., 15:56
comments 189

Nem adta ki a kért adatokat és dokumentumokat és ezzel gyakorlatilag megtagadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzését az Új Nemzedék Központ Kft. 

Mihalovics Péter köszönti a program iránt érdeklődő fiatalokat. A fotók az Új Nemzedék Facebook oldaláról vannak.
photo_camera Mihalovics Péter, "új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos" köszönti a program iránt érdeklődő fiatalokat. A fotó az Új Nemzedék Facebook oldaláról van.

Az ÁSZ közleménye szerint a nonprofit állami cég 2011 és 2014 közötti gazdálkodási tevékenységéről szóló dokumentumokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alá rendelt kft.-től, de hiába van minden állami tulajdonban lévő gazdálkodó szerv ellenőrzésére törvényi felhatalmazásuk, megtagadták kérésüket. A számvevőszék feljelentette ezért a központot az ügyészségen.

Az Új Nemzedék Ifjúsági hivatalosan (elvileg) turizmus, oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programok, szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások területén tevékenykedik. Ehhez képest 2014-ben 4 milliárdos veszteséggel zárta az évet, amit úgy sikerült visszarántani a szakadék széléről, hogy a szervezet elnyert egy Átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre kiírt uniós tendert, ami egyáltalán nem illeszkedik a kft. tevékenységi  körébe. 

Az Új Nemzedék kreatív gazdálkodásáról több cikkünkben megemlékeztünk már. A szervezet tulajdonosi jogait 2014 végéig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyakorolta, majd átkerült az EMMI alá. 

A programok továbbra is működnek - nemrég Londonban nyitott új irodát az Új Nemzedék, amely immáron egy ősszel elnyert 5 milliárdos "Komplex ifjúsági fejlesztések" program címen kapott pénzből gazdálkodik. Ez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból kapott 3,5 milliárdos, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból megszavazott 1,5 milliárdos, vissza nem térítendő támogatásból tevődik össze.  

(Index / MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.