Orbán kitalált százezer ukrajnai menekültet

határ
2016 március 02., 18:49
comments 524

A miniszterelnök február 19-én Brüsszelben egy sajtótájékoztatón ezt mondta:

Később a Bildnek adott interjújában is arról beszélt, hogy Magyarországra majdnem 100 ezer menekült érkezett Ukrajnából.

„Csak becslés”

Megkerestük a KSH-t, a BÁH-ot, az OEP-et, de sehol sem találtuk a menekültek nyomát.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató is csak annyit mondott, hogy erről Orbán Viktort kell megkérdeznünk.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke már az eredeti számon finomítva azt monda:

„Ebben a kérdésben jelenleg csak becslésekre hagyatkozhatunk. 50-80 ezer ukrán állampolgár érkezhetett Magyarországra, akik az ottani kaotikus viszonyok miatt hagyták el az országot. Magyarországon azonban nincsenek hivatalosan nyilvántartva például menekültként. De itt vannak, biztonságban vannak, itt élnek, dolgoznak, tanulnak.”

Nincsenek a rendszerben

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala statisztikái szerint a 2014 márciusán kirobbant ukrán-orosz konfliktus eddig eltelt ideje alatt

összesen kb. 15 000 új magyarországi lakcímet jegyeztek be.

Egész 2014-ben 7697-et, 2015-ben 7299-et és idén, a legfrissebb, januári adat szerint 587-et, de ebben benne van az összes ideköltöző külföldi (vagy belföldi, eddig lakcímmel nem rendelkező) új magyarországi lakcíme.

Arról, hogy Ukrajnából hányan jöhettek, csak azt tudják megmondani, hogy a honosítással magyar állampolgárságot szerzett személyek közül hányan létesítettek Magyarországon lakóhelyet, de ez „a statisztikai leválogatás még folyamatban van”. De hogy melyik országból jöttek, és milyen előző állampolgársággal rendelkeztek, azt a személyiadat- és lakcímnyilvántartás nem tartja nyilván.

Ukrajnából egyébként egy 2007-es egyezmény óta a határ menti lakosok vízum nélkül is bejöhetnek a schengeni övezetben lévő Magyarországra, de csak 90 napnál kevesebb időre, és az ún. „kishatárforgalmi engedélyt” Magyarországon kell kérniük.

Nehéz elképzelni, hogy közel 100 ezer ember „itt van, biztonságban van, itt él, dolgozik, tanul”, de ennek sehol sincs írásos nyoma.

Vagy nincsenek, vagy összeomlott az állam

Pedig Orbán ősszel még erősen regisztrációpárti volt, a Közel-Keletről érkező menekültekkel kapcsolatban azt mondta: le kell zárni Európa határait, és Németországnak meg Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. A miniszterelnök attól tartott, hogy máskülönben „több millió” menekült fog Európába érkezni. Azt mondta:

az előírások szerint az uniós határt érvényes papírok nélkül nem lehet átlépni, ezek ellenére Ausztria akadálytalanul átengedte a migránsokat, akiknek nagy része gazdasági bevándorló. Magyarország rendelkezik azzal a pénzügyi és rendőri erővel, hogy minden menedékkérőt ellásson és elszállásoljon.

Ezért Havasi Bertalannak hétfőn ezeket a kédéseket is feltettük:

  1. Hogyan érkeztek ezek a menekültek az országba?
  2. Ha átlépték a határt, a jelenleg hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel tehették csak ezt meg, vagy valamiféle egyéb dokumentummal?
  3. Erről a határátlépésről semmiféle nyilvántartása Magyarországnak nincs az ön előző válasza szerint? 
  4. Milyen adatok alapján becsülik meg ezt a több tízezres, akár százezres számot?
  5. A Miniszterelnökség mire hivatkozva állítja, hogy „itt vannak, biztonságban vannak, itt élnek, dolgoznak, tanulnak”?
  6. Ha itt élnek, dolgoznak, tanulnak, akkor hogy történhet meg az, hogy nincs róluk információja a magyar államnak? 
  7. Valóban papírok nélkül, nyilvántartásba nem véve vannak itt?
  8. Ez hogyan egyezthető össze azzal a gondolattal, amit Orbán Viktor többször kifejtett, miszerint „az uniós határt érvényes papírok nélkül nem lehet átlépni”? 
  9. Ezek az ukrajnai menekültek érvényes papírok nélkül tartózkodnak Magyarszágon?
  10. Hogyan lépték át a schengeni határt?
  11. Nem veszélyes-e ez akkor Európa biztonságára nézve, hiszen az a magyar hatóságok előtt is köztudomású, hogy az ukrajnai konfliktus miatt felerősödött a régióban az illegális fegyverkereskedelem (például Ukrajnából származó fegyverek is részt vettek a párizsi terrortámadásokban), aminek az egyik tranzitországa Magyarország?

A cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az ukrajnai menekültek az új koptok

Tavaly ősszel Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hasonlóan furcsát állított bármiféle bizonyíték nélkül, amikor azt mondta, titokban befogadtunk 1000 keleti keresztény családot, akiket a közel-keleti otthonukban üldöztek. De a magyarországi kopt egyház vezetője nem tudott róluk, és a statisztikákban se jelent meg, hogy befogadtuk volna őket.

A kormány azzal védekezett, hogy a befogadottak védelmében titkolózott, arra pedig, hogy miért nem látni őket sehol, a kormány azt válaszolta: továbbutaztak más uniós országokba.

Herczeg Márk, Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.