A szerb kormány a parlament feloszlatására kérte fel az elnököt

Tomislav Nikolic köztársasági elnököt arra kérte fel a szerb kormány, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki előre hozott választásokat.

Az Aleksandar Vucic kormányfő aláírásával ellátott kérvény indoklása szerint a kormánynak teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy befejezze a megkezdett reformokat, az állampolgároknak európai életszínvonalat biztosítson, és Szerbiát az EU kapujáig vezesse.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a kormány közel kétéves működése alatt a szigorú gazdasági reformintézkedéseknek köszönhetően az ország kilábalt a válságból, és megkezdte az EU-s csatlakozási tárgyalásokat is, így most Szerbia politikailag és gazdaságilag is stabil.

Az államfőnek 72 órája van arra, hogy elfogadja a kormány kérését, majd előre hozott parlamenti választást írjon ki, vagy pedig visszautasítsa a javaslatot. Ez utóbbi nem valószínű, Tomislav Nikolic ugyanis államfővé választása előtt annak a Szerb Haladó Pártnak az elnöke volt, amit most Aleksandar Vucic miniszterelnök vezet, és bár voltak összetűzéseik, szövetségesek maradtak, az elnök eddig mindig támogatta a kormányfő javaslatait.

A kormányfő kedden egy televíziós interjúban jelentette be, hogy írásbeli indoklás mellett csütörtökön kezdeményezi a parlament feloszlatását, a választásokat pedig valószínűleg április 24-re írják ki.

Előreláthatólag ugyanazon a napon vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat is rendeznek. Annak az időpontját Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke március 22-én jelenti be, előtte viszont a belgrádi parlament házelnökével is egyeztet. Az önkormányzati választások meghirdetéséért ő felel.

Az új összetételű parlament megválasztásáig a törvényhozást csak háborús vagy más rendkívüli esetben lehet összehívni. Az újonnan megválasztott képviselők várhatóan június elején foglalhatják el a széküket. (MTI)