Az Amnesty International szerint szándékosan bombáztak kórházakat az oroszok Szíriában

külföld
2016 március 03., 12:13
comments 132

Az Amnesty International (IA) nemzetközi jogvédő csütörtökön bejelentette: cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy szándékosan, katonai stratégiájuk részeként támadtak Szíriában kórházakat Oroszország és a szíriai kormány haderői, ami kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

A jogvédő szervezet nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bizonyítékok alapján legalább hat egészségügyi intézmény ellen intéztek tervezett támadást Aleppó tartományban az elmúlt 12 hét alatt. Az Amnesty International úgy ítéli meg, hogy a támadások célja a szíriai kormányerők előrenyomulásának egyengetése volt Aleppó részei része felé.

Idlib városában az oroszok által lebombázott kórház február 15-én (Muhammed Karkas / Anadolu Agency)
photo_camera Idlib városában az oroszok által lebombázott kórház február 15-én (Muhammed Karkas / Anadolu Agency)

Az IA jelentése konkrét példaként emlékeztet arra, hogy tavaly december 25-én rakétatalálatok romba döntötték a Bagdad Kórházat Hreitan városában. A támadásban meghalt egy egészségügyi dolgozó, harminc ember pedig megsebesült. Közülük közül tízen a kórház dolgozói voltak, húszan pedig a betegei. 

Az AP szerint Oroszország tagadja, hogy szíriai hadműveleteiben célpontjai voltak polgári személyek. Bassár el-Aszad szíriai elnök szintén tagadja, hogy civileket támadott volna hadserege, bár azt is mondta, hogy háborúban elkerülhetetlen ártatlanok halála.

Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű megfigyelő csoport kimutatásai szerint eddig 346 támadás ért egészségügyi létesítményeket Szíriában a háború öt éve alatt. Ezek közül 315-öt szíriai kormányerők, vagy orosz erők hajtottak végre.   

Ami a legutóbbi legsúlyosabb esetet illeti: február 15-én az észak-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban legalább öt egészségügyi intézményt és két iskolát ért rakétacsapás, és a támadásokban az ENSZ szerint közel ötven civil halt meg, köztük gyerekek. A támadásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "a nemzetközi jog súlyos megsértésének" tekinti. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője, Steven Warren ezredes, is azt mondta, hogy feltehetően orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak le az észak-szíriai kórházakat és iskolákat, de Moszkva határozottan visszautasította a vádakat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.