Svédország nem küld vissza migránsokat Magyarországra

POLITIKA
2016 március 03., 19:05

Mivel a bíróság úgy döntött, hogy fennáll az embertelen, megalázó bánásmód veszélye, ezért a Bevándorlásügyi Hivatal, úgy döntött, nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra, bár nem ért egyet ezzel, és fellebezni fog.

Svédország szerint ugyanis a menekültek magyarországi jogi kezelése miatt a Dublini egyezmény értelmében a Magyarországra visszatoloncolt emberek olyan bánásmód kockázatának lennének kitéve, ami sérti az Emberi jogok Európai Egyezményét.

Most tehát azt mondták ki, hogy Magyarország a svéd egységes bírói felfogás szerint nem minősül biztonságos harmadik országnak. (Mivel Magyarország Szerbiát annak tekinti, így akár oda is visszatoloncolhatja a menedékkérőket.) Februárban Finnországban mondtak ki hasonlót.

A döntés több mint 2240, az EU-tagállamok közül először Magyarországon regisztrált embert érint. Mindenekelőtt 743 menekültet, akikről korábban már eldöntötték, hogy vissza kell őket küldeni Magyarországra, a többi 1500 ember ügyét még vizsgálja a svéd bevándorlási hivatal. (SVD, MigrationsverketSveriges Radio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.