Megállíthatatlanul lassul a kínai gazdaság, a kormányfő azzal fenyegetőzik, hogy szétcsap a korrupt hivatalnokok és pártkáderek között

külföld
2016 március 05., 09:33
comments 29

Nem volt túl optimista az Országos Népi Gyűlés előtt elmondott beszédében Li Ko-csiang kínai kormányfő. 

Li Ko-csiang arról beszélt, hogy Kínának ebben az évben keményebb problémákkal és kihívásokkal kell szembenéznie, mint korábban, ezért fel kell készülniük arra, hogy egy nagyon nehéz csatát kell megvívniuk. 

A kínai növekedési célkitűzés tavaly még 7 százalék volt, ezt idén 6,9-re csökkentették, ami az elmúlt 25 év legalacsonyabb célszámnak számít. 

A miniszterelnök az inflációt 3 százalékosra jósolta, a munkanélküliséget pedig 4,5 százalékra. 

Súlyos büntetéssel fenyegette meg a kínai kormányfő azokat a hivatalnokokat, vezetőket és pártkádereket, akik a jövőben korrupcióba keverednek. Úgy fogalmazott, hogy az egész kormányzati rendszer gazdálkodását átvizsgálják, az adminisztratív ellenőrzést fokozzák. Ezzel egy időben a döntési hatáskörök egy részét korlátozni fogják, az ellenőrzés új formáit vezetik be, megkísérlik felszámolni a korrupció melegágyát.

Li azt kiemelte, hogy ebben a munkában a közösségi, vagyis az alsóbb szintekig szeretnének eljutni. Arra készülnek, hogy a kormányzatok minden szintjén számon kérik az alkotmány és a törvények betartását, és a kormányzatoknak tartózkodniuk kell minden olyan cselekménytől, amelyre nincs jogi felhatalmazásuk.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az államgépezet szereplőinek javítaniuk kell nyitottságukon, a hagyományos média és az internet eszközeit felhasználva időben kell reagálniuk a társadalmi problémákra, tevékenységükről pedig úgyszintén számot kell adniuk.

Ennek ellenére ezekben a hetekben az internetet is jobban korlátozzák Kínában, blokkolják például az ott dolgozó külföldiek számára (például a Google keresőprogramot vagy a Gmail levelezőprogramot használók számára) nélkülözhetetlen virtuális magánhálózatot (vpn), amellyel a "nagy kínai tűzfal" a hétköznapokon megkerülhető. A vpn-szolgáltatók körlevélben kértek türelmet, jelezvén, hogy ha megpróbálnának újabb technikai megoldásokat keresni, azzal - az eddigi példák alapján - csak rontanának a felhasználók helyzetén.

Az állami tévének pedig a héten tiltották meg, hogy meleg párokat mutassanak. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.