7 km-es élőlánccal tüntettek Georgiában a Gazprom ellen

A georgiaiak (vagy ahogy a magyar köznyelvben nevezik őket: grúzok) Tbilisziben a helyi kormány és a Gazprom orosz földgázóriás közötti tárgyalások ellen tüntetve kötötték össze az orosz nagykövetséget és a kormány székhelyét.

A legfőbb georgiai ellenzéki párt, a Nyugat-barát Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) szimpatizánsai attól tartanak, hogy az állami kézben lévő Gazprommal való megegyezés kiszolgáltatná az egykori szovjetköztársaságot Moszkvának.

Fotó: Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency

De a georgiai energiaügyi minisztérium szombaton közölte: az ellenzéknek nincs oka az aggodalomra, mivel a kormány elvetette a Gazprom-szerződés tervét, miután Azerbajdzsán jelezte, hajlandó még több földgázt szállítani a szomszédjának.

Georgia emellett a Gazprommal kötött csereszerződésben évi 200 millió m3-re tesz szert az energiahordozóból. A Gazprom tranzitállomásként használja Georgiát Örményország felé, cserébe Tbiliszi lefölözheti az ország területén átfolyó földgáz 10 százalékát.

Az orosz földgázóriás nemrég azt követelte Georgiától, hogy készpénzzel egyenlíthesse ki a számláját. Elemzők szerint a Gazprom arra számított, hogy ezzel a lépéssel orosz földgáz vásárlására kényszerítheti Tbiliszit. A vállalat végül feladta a tervét, de a két fél még nem írta alá az új barterszerződést. (MTI)