A NATO szakértője szerint Oroszország menekültellenességet szít Németországban, hogy megbuktassa Merkelt

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legmagasabb rangú statégiaikommunikáció-szakértője szerint Oroszország megpróbálja megbuktatni Angela Merkelt, aki erős támogatója a Moszkva elleni szankcióknak.

Oroszország mindezt egy olyan információs háborúval akarja elérni, aminek a célja a menekültválság miatti elégedetlenség feltüzelése – állítja a rigai kommunikációs NATO-központ vezetője, Jānis Sārts, aki szerint

bizonyíték van rá, hogy Ororszország szélsőséges erőket pénzel Európában, és már bizonyíték is van rá, hogy ezzel a módszerrel Németországban Merkel kancellár ellen agitál.

Sārts – aki ragaszkodott ahhoz, hogy csak szakértőként szólal meg, nem a NATO szóvivőjeként – úgy véli, Putyinék tesztelik, hogy képesek-e egy olyan, stabil országban is, mint amilyen Németország, vezetőváltást előidézni az általuk támogatott szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szervezeteken keresztül.

A NATO-megbízatás előtt a lett védelmi minisztériumnál dolgozó Sārts szerint Moszkva nem járt sikerrel, mert Németországban lefülelték őket, de a felfedezés nyugtalanító, mert olyan, kevésbé stabil országokban, ahol nem veszik észre az oroszok mesterkedéseit, nagyobb baj is kerekedhet.

Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta eldurvult orosz propagandáról két éve itt írtunk(The Guardian)