Nem ülnek le a tiltakozó tanárok a Köznevelési Kerekasztalhoz

2016 március 6., vasárnap 11:11
258

Válaszoltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívására a Klik és az oktatáspolitika ellen tiltakozó tanárokat összefogó Civil Közoktatási Platform és Tanítanék Mozgalom képviselői. 

A minisztérium március 3-án, csütörtökön írt levelet a civil szervezetnek, amiben azt kérik tőlük, hogy üljenek le a Köznevelési Kerekasztalhoz, és ott tárgyalják meg a vitatott kérdéseket. Erre a CKP képviselői megismetélték előző levelükben foglaltakat, és hogy ők a már meghirdetett 12 pontról akarnak egyeztetni. 

A CKP "...a Köznevelési Kerekasztal munkájában nem vesz részt, mert annak reprezentativitása nem biztosított. Érdemi válaszként tehát csak olyan tárgyalás feltételeinek elfogadását tekinthetjük, amely nyílt, szakmai alapokon nyugszik, szereplői reprezentálják a nevelés-oktatás szakmai, érdekvédelmi és civil közösségeit.” Szerintük az előzmények tükrében a meghívás "nem őszinte", a "közvéleményt félrevezetni szándékozó, taktikai kísérleteként értelmezik."

A CKP több, mint félszáz szervezetet képvisel, de nyitottak bármely nevelésben-oktatásban érdekelt szervezettel közösen egyeztetni. Ugyanakkor alapfeltételként fogalmazzák meg, hogy egyszerre legyen párhuzamos egyeztetés az közoktatás akut, sürgős problémáiról, és a rendszerszintű átalakítás szükségességéről és lépéseiről. A tiltakozó tanárok azt várják Balog Zoltán minisztertől, hogy 

  • nyilvánítsa ki, hajlandó tárgyalni a rendszerintű átalakítás folyamatairól is,
  • biztosítson kétoldalú tárgyalási szerkezetet, amelyben a CKP-val együtt határozzák meg a kerekasztal összetételét,
  • az egyeztetésen a kormány részéről döntési pozícióban lévő, pénzügyi kötelezettségvállalással felhatalmazott vezetők vegyenek részt, köztük maga a miniszter is.

(Tanítanék mozgalom)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt