Németh Szilárd nekiment a tiltakozó szülőknek, mert nem mondták le a gyerekek iskolai ebédjeit

oktatás
2016 március 07., 15:27
comments 413

Hétfőn a parlamentben ismét téma volt a közoktatás körüli vita; az ülést Németh Szilárd fideszes alelnök napirend előtti felszólalása vezetett fel. 

Az Index szerint Németh több ponton  bírálta azokat a szülőket, akik hétfőn tiltakozásképpen nem engedték iskolába gyerekeiket, és így fejezték ki elégedetlenségüket a kormány oktatáspolitikájával és a Klebelsberg intézményfenntartóval szemben. 

Fotó: Botos Tamás
photo_camera

Németh véleménye szerinte a szülők 

a gyerekek mögé bújva, rájuk hivatkozva kezelik a felnőttek konfliktusait. 

Arról is beszélt, hogy értesülése szerint több szülő azért tiltakozott ebben a formában, mert sok a tananyag, márpedig szerinte "a gyerek csak a maga szemszögéből tudja megítélni, mi a sok és mi a kevés" - ezt viszont Németh szerint reálisan csak a tanárok tudják megállapítani. Az alelnök arra is kitért, hogy 

a szülők nem mondták le az iskolai ebédeket és ezzel súlyos közpénzeket herdáltak el. 

Németh bekérte az adatokat a csepeli önkormányzattól - amit korábban polgármesterként ő vezetett - és ebből az derült ki, hogy egyedül a kerületben 598 210 forint közvagyon folyt el amiatt, hogy a szülők elmulasztották jelezni a gyerek hiányzását és lemondani az iskolai ebédet. 

Mondandóját a kormány részéről Soltész Miklós, szociális államtitkár egészítette ki, aki a pedagógusok szakszervezeteit bírálta. Ő arról beszélt, hogy nem felelős hozzáállás részükről nem részt venni a Köznevelési Kerekasztalon, miközben a parlamentben múlt héten rendezett oktatási vitanapon többen beültek a szocialisták páholyába. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.