Orbán: alacsonyak a munkát terhelő adók Magyarországon

gazdaság
2016 március 10., 9:57
comments 588

Orbán Viktor miniszterelnök a MKIK rendezvényén beszélt csütörtökön.Elmondta többek között, hogy a kormánya egyik nagy eredményének tartja, hogy Magyarországon alacsonyak a munkát terhelő adók. Ez akár egész jó is lehetne, csak hát nem igaz.

Itt van az adóék az OECD országaiban, ami a munkát terhelő összes adót, járulékot mutatja a (munkaadó által kifizetett) teljes munkaköltség százalékában:

<br><iframe src="https://data.oecd.org/chart/4tY4" width="660" height="495" style="border: 0" mozallowfullscreen="true" webkitallowfullscreen="true" allowfullscreen="true"><a href="https://data.oecd.org/chart/4tY4" target="_blank">OECD Chart: Tax wedge, Total, % of labour cost, Annual, 2000 – 2014</a></iframe>

Látható, hogy a nagy csökkenés 2009-ben volt, azóta igen magas szinten stagnál az adóék. Érdemes megnézni, hogy a többi régiós országban – Lengyelország, Csehország, Szlovákia – mennyivel alacsonyabb ez a szám. Különösen az alacsony jövedelműek munkáját terhelik kirívóan magas adók egyébként.

Orbán kissé lesajánlóan is beszélt a magyar gazdaságpolitikai nyilvánosságról, mind a publicisztikák, mind a gazdaságpolitikai tanulmányokat írók diskurzusaiban. Túl nagy a közgazdasági "mainstream" tere szerinte – igaz, a nyugati országoknál még mindig sokkal nagyobb az akadémiai szabadság Magyarországon Orbán szerint.

Később egyébként Orbán bejelentette a Nagy Ugrást, és arról is beszélt, hogy Magyarország egyik fő gazdasági erőforrása szerinte az egynemű kulturája lesz, továbbá hogy szerinte hagymázas osztályharc helyett a tőke és a munka érdekeinek erős állami szerepvállalás melletti összefésülésével lehet csak túllendülni a problémákon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt