Akár egymillióan is tüntethettek vasárnap a kormány ellen Brazíliában

külföld
2016 március 13., 21:27
comments 158

Vasárnap országszerte zajlottak tüntetések, a cél pedig az volt, hogy megüzenjék az ország elnökének, Dilma Rousseffnek, hogy le kéne mondania. 

Az elnök ellen már így is zajlik egy parlamenti bizalmatlansági eljárás, ráadásul évtizedek óta nem tapasztalt recesszióba süllyedt a gazdaság és kitört az évszázad korrupciós botránya is. 

A nap folyamán legalább 18 városban tüntettek, csak a fővárosban százezren voltak az utcákon, de sok városból jelentettek tízezres tüntetéseket, a riói számokat pedig még nem ismerni, de egyes becslések szerint akár egymillió ember is összegyűlhetett. 

Elég gyakori megjegyzés volt a résztvevők részéről, hogy a kormányzó Munkások pártja gyakorlatilag egy bűnszervezet, ami kirabolja az országot. 

Sao Paulóban vasárnap (Dario Oliveira / Anadolu Agency)
photo_camera Sao Paulóban vasárnap (Dario Oliveira / Anadolu Agency)

A Guardian beszámolója szerint az is látszott, hogy vasárnap már nem csak a módosabb fehér középosztály tüntetett Rousseff ellen, a gazdasági visszaesést már minden réteg megérezte. 

Több tüntető beszélt arról, hogy nem az ellenzékben, hanem az igazságszolgáltatásban bíznak. Az országban jelenleg komoly vizsgálatok folynak az állami olajvállalat, a Petrobras környékén eltűnt pénzek után. Az ügybe a nagy állami vállalatok vezetői mellett az összes nagyobb párt politikusai is belekeveredtek már. 

Rousseff maga ugyan még nem, de több hozzá közeli politikus már vagy börtönben van, vagy nyomozás folyik ellenük. 

Közben a parlamentben is vizsgálat indult a vádak miatt az elnök ellen, igaz, hogy a vádat képviselő politikus, Eduardo Cuncha ellen is nyomozás folyik lefizetés vádja miatt. 

Vasárnap több tüntető is arról beszélt, hogy korábban a Munkások pártjára szavazott 2014-ben is, de a gazdasági hanyatlás és a korrupciós botrányok most az utcára hívták őket. 

A brazil politikai elit körüli botrányokról tavaly részletesebben is foglalkoztunk. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.