Manhattan lehidrogénbombázásával fenyegetőzik Észak-Korea

Vasárnap újabb fenyegetést tett közzé az észak-koreai rezsim közmédiája. Az utóbbi hetekben a korábbihoz képest is jóval súlyosabb retorikai tempót felvevő diktatúra most azt üzente meg, hogy Manhattan összes lakóját meg tudnák gyilkolni hidrogénbombájukkal. 

Az állami média honlapja arról írt, hogy sokkal nagyobb hidrogénbombát sikerült fejlesztenie az államnak, mint amekkora a Szovjetuniónak volt, és ezt egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétára szerelve könnyedén New Yorkba küldhetnék. A város pedig ekkor hamuvá válna. A lap mindezt egy helyi nukleáris szakértő szavaira alapozta. 

A szakértő elmondta azt is, hogy Észak-Korea új hidrogénbombája felülmúlja a képzeleteinket. 

Kim Dzsongun januárban rendelte el a negyedik nukleáris tesztet az országban, és ekkor állította azt, hogy ekkor már hidrogénbombát teszteltek. Nemzetközi szakértők ezt akkor vitatták, mert a robbanás keltette szeizmikus hullámok hasonlóak voltak a korábbi három tesztet követőekhez. 

Februárban pedig az ország fellőtt egy rakétát, amiről azt állították, hogy műholdat vitt a világűrbe, de vélhetően interkontinentális rakéta tesztelésének szánták az alkalmat. Akkor az észak-koreai diktatúra jelentette vélt és valós fenyegetésekről és veszélyekről részletesebben is írtunk

A diktatúra egyre hevesebb agressziója miatt nemrég az eddigi legsúlyosabb szankciókat fogadta el az ENSZ Phenjannal szemben, az amerikai és a dél-koreai hadsereg pedig közös hadgyakorlatokba fogott a térségben. Észak-Koreában közben elrendelték az atomfegyverek készenlétbe helyezését, Kim Dzsongun pedig további nukleáris kísérleteket kért a hadseregétől. (Washington Post)