Nemzetileg támogatott fogyasztói csoportokat szervez Rogán propagandaminisztériuma

gazdaság
2016 március 16., 13:11
comments 410

Benyújtották a parlament elé a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről (NOK) szóló törvényjavaslatot. Itt olvasható. Egy egészen sikamlós, állami garanciával és közpénz-milliárdokkal kitömött lakáslottó-fogyasztói csoport rendszerről van szó.

Az első meglepetés:

a benyújtó semmiképpen nem a lakáspolitikai vagy költségvetési ügyekben esetleg illetékes NGM vagy EMMI, hanem a kormány friss propagandaminisztériuma, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ő ugyan II. kerületi lakóparkok ügyében tényleg releváns tudás hordozója, de ez mégis fura valahol.

A második meglepetés:

gyakorlatilag egy fogyasztói csoportról van szó, amit most az állam által megteremtett keretek között magáncégek szerveznek meg. A konstrukció lényege az, hogy be lehet szállni a cégek által szervezett csoportokba – ekkor vállalni kell, hogy általunk meghatározott összeget rendszeresen befizetünk –, a NOK maga pedig sorsolással (!!!) kiválaszt tagokat, akiknek kamatmentesen megelőlegezi a hiányzó befizetéseket. A pénzt csak lakásra lehet költeni.

A befizetések után alapból jár állami támogatás (a teljes összeg 30 százaléka, de maximum 25 ezer forint). A közösségeket külön cégek szervezhetik, amiknek Zrt-knek kell lennie, legalább százmilliós alaptőkével.

Nem vicc, tényleg sorsolással választják ki a szerencséseket. Mint egy fogyasztói csoport.

photo_camera

A GVH hasonlókért rendszeresen büntetni szokott. Mi is az a fogyasztói csoport? A GVH definíciója:

"A fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket (autó, lakás stb.). Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz."

Ilyesmiről van szó itt is, csak a NOK esetében az állam az adófizetők pénzével pótolja ki a hiányzó befizetéseket.

Megvan a fogyasztói csoport hátulütője: ha valaki mázlista, akkor egy hónap után megkapja a lakását. Ha viszont nem sorsolják ki, akkor akár tíz évig is fizethet, mint a katonatiszt, lakás nélkül. Licitlehetőségnél pedig nyilván azok kerülnek helyzetbe, akiknek megvan készpénzben a szükséges összeg, tehát a bérből szűkösen élők itt alapból hátrányban vannak – de ez azok után, hogy a csok mennyire csak a módosabbakon segít, nem lehet újdonság.

A kádári hangulatú lakáslottós rendszerrel együtt igazi mestermű a törvényjavaslat.

photo_camera

(Parlament, GVH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.