Lázár: A sztrájkoló tanárok csak a gyerekeket büntetik

politika
2016 március 17., 13:31
comments 420
  • Lázár János a Kormányinfón sokat beszélt a tanártüntetésekről és Pukli Istvánról. 
  • A miniszter szerint az, aki változást akar az oktatásban, az leül velük tárgyalni.
  • Ha az iskolák államosítása tényleg komoly problémákat okozott volna, akkor nem nyert volna ekkorát a Fidesz 2014-ben.
  • Lázár szerint az orbánozástól a gyerekeknek nem lesz jobb, a sztrájkoló tanárokról pedig azt mondta, hogy azok nem a kormányt, hanem a gyerekeket büntetik. 

Lázár János az újabb tanártüntetésről elmondta, hogy kormány tiszteletben tartja a tüntetéshez való jogot és azt, hogy vannak olyan tanárok, akik elégedetlenek a rendszerrel.

photo_camera Lázár János és Kovács Zoltán bevonulnak - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy a kormánynak azért kellett beavatkoznia, mert 2012-re a magyar köznevelés csődbe jutott az önkormányzatok adóssága miatt, 2002 után pedig zuhanásnak indult a magyar diákok teljesítménye. Ezért egy jobb rendszert akartak létrehozni. Ez indokolta az iskolák államosítását és a Klik létrehozását is.

Lázár szerint, ha ez már akkor is komoly társadalmi problémát jelentett volna, akkor 2014-ben a Fidesz nem nyert volna akkora fölénnyel, mint amekkorával. 

A miniszter szerint most arról van szó, hogy a pedagógusok a gyerekeket használják fel a tiltakozásokhoz.

Nincs bocsánat

Azoknak a tüntetőknek, akiknek valóban az a céljuk, hogy változtassanak az oktatáson, azoknak a miniszter azt javasolja, hogy üljenek le tárgyalni a szakmai javaslatokról.

„A bocsánatkérés az nem szakmai javaslat!”

- jegyezte meg Pukli István keddi felszólításáról. Orbán Viktor reakcióját azzal magyarázta, hogy az oktatás valódi problémáihoz képest a bocsánatkérés nem értelmezhető. 

Lázár elmondta, hogy 2013 óta 266 milliárdot költöttek a tanárok béremelésére, ezért szerinte ezek után nem a kormány az, akinek bocsánatot kell kérnie. Hozzátette, hogy a szakértőkre kell bízni a rendszer javítását, ezért bölcsnek nevezte a Pedagógusok Szakszervezetét, amiért a tüntetés után leültek az Emmi-vel tárgyalni. 

Kiemelte, hogy a tüntetésekről és a sztrájkoktól holnapra a gyerekeknek és a szülőknek nem lesz jobb. Ők elsősorban az ő problémáikkal akarnak foglalkozni. 

Számukra az iskola a gyerekekről szól, ezért nem tudnak csak a tanárok problémáival foglalkozni, hogy mennyi időt töltenek az iskolában.

Lázár újra elmondta, hogy inkább higgadtságra lenne szükség, ezért a tüntetők javaslatait a Köznevelési Kerekasztalon kellene megtárgyalni. 

Attól, hogy Orbánt szidják, attól még nem lesz jobb

Nem akar leülni külön tárgyalni Pukli Istvánnal Lázár sem, mert szerinte a szakmai javaslatok megvitatására ott van a köznevelési kerekasztal és az illetékes miniszter. 

Kijelentette, hogy a sztrájkoló tanárok csak a gyerekeket büntetik, nem a tüntetéseken és a sztrájkokon fog megoldódni a köznevelés problémája, hanem a tárgyalóasztalnál. 

Szerinte azok az elkeseresett tanárok vonultak ki tüntetni, akik az 50 százalékos béremelést nem tartják elégnek. „De attól, hogy szidják Orbán Viktor egy tüntetésen, attól a gyerekeknek nem lesz jobb” - jelentette ki. 

„Nem akarok egy bimbózó politikai karrier útjába állni” 

- jegyezte meg Pukli Istvánról, akinek csak a politikai jellegű kritikájára tud reagálni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.