Megint elbukott egy pert a Posta, nem titkolózhat a tulajdonában álló cég sem

gazdaság
2016 március 18., 15:53
comments 19

"Tekintettel arra, hogy a Magyar Posta döntő részben állami tulajdonban van, a közérdekű adat kiadásának kötelezettsége terheli a vagyonkezelő társaságot is"

– írja a Fővárosi Törvényszék a mai ítéletéről szóló sajtóközleményben.

A nem jogerős ítélet kötelezi arra a Magyar Postát, hogy adja ki a felperesnek (az MSZP-s Tóth Bertalannak) azokat az adatokat, amiket a felperes a tulajdonában álló Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.-től kért.

"A bíróság hangsúlyozta, hogy a közérdekű adat kiadásának kötelezettsége alól csak akkor mentesül [a Post, illetve általában az állami cég], ha bizonyítja az ezzel összefüggő aránytalan érdeksérelmét, de ez semmiféleképpen sem akadályozhatja meg a közérdekű adat megismeréséhez való alkotmányos jog érvényesülését"

– szögezi le a bíróság. Minden más körülménytől függetlenül következik az állami tulajdonlás tényéből a közérdekű adat kiadásának kötelezettsége, áll az ítéletben.

A Posta azzal érvelt, hogy a kért adatok nem közadatok, és egyébként is üzleti titoknak minősülnek – de a bíróság szerint nem állt meg ez az érvelés.

Szerencsére ez az ítélet azelőtt születhetett meg, hogy a Parlament által már elfogadott, Németh Szilárd-féle postatitkosító törvény hatályos lett volna, ugyanis Áder János azt nem írta alá, előzetes normakontrollra küldte az Alkotmánybíróságnak. Tegnap egy másik döntésben a Főgáz és Posta közötti szerződések kiadására kötelezte a bíróság a Magyar Postát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.