Benyújtották a törvényt, aminek nyomán soha többet semmi sem fog kiderülni

POLITIKA
2016 február 10., 13:37

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke kedden benyújtott egy törvénymódosítást a parlamentnek, ami a címe alapján a postai szolgáltatásokról szól, és így első ránézésre ártatlannak tűnik.

Alaposabban megnézve azonban kiderül, hogy e törvény szellemisége jobban fenyegeti a magyar demokráciát, mint száz másik, amit az utóbbi években hoztak.

A törvény ugyanis arról szól, hogy a posta szerződései „nem minősülnek közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak”. Illetve semmilyen adat sem lehet közérdekű, ami a posta számára „üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna”.

A törvény lényegében kiveszi a Magyar Postát az infótörvény hatálya alól. 

A törvény a folyamatban lévő közérdekű adatigényléseket is leállítja. Továbbá a törvény elfogadása előtt keletkezett adatok titkosítását is biztosítja.

Ez csak az első lépés?

A postát érintő korlátozás önmagában még nem teszi semmissé a közérdekű adatokról szóló törvényt, de nagyon úgy tűnik, hogy ez csak egy folyamat első lépése. 

Információink szerint ez csak amolyan főpróba, egy kevéssé szem előtt lévő állami céggel kezdve a sort. 

A Fidesz tartva a tiltakozáshullámtól, nem általában készül eltörölni a törvényt, hanem ágazatonként vonhatja ki a különböző fontos cégeket a hatálya alól. 

Az első lépés lehet ebben a folyamatban a posta, és utána aggasztó, hogy jöhet az MVM, az MNB, a Szerencsejáték Zrt., vagy bármelyik állami cég, ahol sok pénzzel foglalkoznak.

Eddig legalább volt esély kérdezni

A közérdekű adatokról szóló törvénynek volt köszönhető, hogy meg lehetett ismerni sok esetben, hogy mire és mennyit költött az állam, illetve annak cégei. Így derülhetett ki az állami alkalmazottak fizetése, a tanácsadói vagy kommunikációs szerződések, de így sikerült nekünk is kiperelni, hogy a plázastop nevében milyen döntések születtek. Így sikerülhetett megtudni többek között, hogy az MNB alapítványai mire és mennyit költenek, és e törvény alapján kellett kiadnia a Miniszterelnökségnek a Századvégtől rendelt tanulmányokat. Így szereztük meg a listát, amiből kiderült, hogy a parlamenti frakciók kiket és miért fizetnek. 

Eddig is előfordult, hogy az egyes állami szervek vagy cégek úgy gondolták, hogy a kikért adatokra nem vonatkozik a közérdekű adatok nyilvánosságát előíró törvény. Ilyen esetekben azonban bírósághoz lehetett fordulni, amely sok esetben elismerte az információt kérők igényét. 

Ha a posta esetében ez a törvénymódosítás átmegy, akkor nem lesz lehetőség perelni sem az adatokért. Az új törvény alapján ha a posta úgy gondolja majd, hogy sérti az üzleti érdekeit, ha kiderülne, hogy mennyit keres a közpénzből fizetett főnök, akkor majd nem kell megmondania, hogy havi 5 milliót, mint ahogy ezt idén év elején még közölniük kellett. 

Egyre nagyobb a titkolózás

A kormány már eddig is igyekezett szűkíteni a közpénzzel kapcsolatos adatokhoz való hozzáférést. „Ne zavarj, lopok!” törvénynek neveztük el azt a korlátozást, amivel 2013-ban bevezették  „a visszaélésszerű adatigénylés” tényállását. Tovább szigorították a törvényt 2015 nyarán, amikor megszűntették az anonim adatigénylés lehetőségét és megengedték, hogy pénzt kérjenek az adatokért.

Újabb szűkítést jelentett, amikor tavaly májusban a költségvetést megalapozó háttérszámításokat vonták ki a közérdekű adatok köréből. Erre hivatkozva nem válaszoltak arra kérdésünkre, hogy kiszámolták-e, hogy a CSOK-nak milyen hatásai lehetnek.

Egy teljes céget azonban eddig nem vontak ki a törvény hatálya alól, ilyen értelemben Németh Szilárd keddi beadványa egy új szintet jelent az állami titkolózásban.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.