A Kúria szerint is nyilvánosságra kell hozni a Századvég-tanulmányokat

2015 november 25., szerda 15:49
99

A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, ami szerint

a Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia azokat a tanulmányokat, amiket a Századvégtől rendeltek.

Az embereket azért érdekelhetik ezek a tanulmányok, mert a kormány az isten pénzét kifizette rájuk, jól kitömve ezzel a Századvéget állami pénzből.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése után Lázár János azt mondta, hogy oké, kiadják a kb. 5 milliárd forintért rendelt tanulmányokat, de később a Miniszterelnökség mégis meggondolta magát, és a Kúriához fordult. Időközben még a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó szabályokat is módosították, hogy még kevésbé lehessen kikaparni a Miniszterelnökségtől a tanulmányokat, de a Kúriát ez sem érdekelte.

A TASZ már 3 éve kezdte el a pereket, amik most eredményre vezettek. A Miniszterelnökséget még Joó Hajnalkával, az Origo újságírójával perelték be (azóta az Origóval történt, ami történt, Joó Hajnalka pedig már a vs.hu-nál dolgozik). A Miniszterelnökség arra hivatkozott a perben, hogy az adatok szerzői jogi védelem alatt állnak, és döntés megalapozását szolgáló dokumentumok, tehát nem lehet őket nyilvánosságra hozni.

A bíróság nem így látta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt