A választás napján lekapcsolják az összes telefont Kongóban

külföld
2016 március 19., 20:55
comments 154

Kongóban vasárnap elnökválasztást tartanak, úgyhogy senki se telefonáljon oda aznap, mert úgyse csöng majd ki.

Denis Sassou Nguesso elnök (aki az elmúlt 37 évből 32-ben viselte ezt a tisztséget) szeretné ha nyugodt körülmények között és biztonságban telne a választás. Megváltoztatta az alkotmányt, hogy még egy ciklusért ringbe szállhasson, és utasította a belügyminiszterét, hogy írjon levelet az országban működő két telekomcégnek, hogy azok vasárnap és hétfőn kapcsolják le magukat.

Az elnök kampánypólóját viselő tüntetők Brazzavilleben, Kongó fővárosában. Fotó:  AFP / MARCO LONGARI
photo_camera Az elnök kampánypólóját viselő tüntetők Brazzavilleben, Kongó fővárosában. Fotó: AFP / MARCO LONGARI

A hivatalos indoklás szerint a köznyugalom fenntartása miatt nem kell telefon egy választáshoz. Az ellenzék szerint azért nem kell, hogy könnyebb legyen csalni és nehezebb legyen ez ellen tiltakozásokat szervezni.

A legesélyesebb ellenjelölt Jean-Marie Mokoko tábornok. A biztonság kedvéért őt ma az ország állambiztonsági hivatalának a központjába vitték, hogy egy folyamatban lévő vizsgálatban közreműködhessék. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.