Az elmúlt 66 millió évben nem volt ilyen magas a szénkibocsátás mértéke a Földön

2016 március 21., hétfő 19:03
159

A Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a mostani kibocsátás üteme messze meghaladja az ismert legnagyobb természetes szénkibocsátással járó, mintegy 56 millió évvel ezelőtt bekövetkezett korszakban tapasztaltakat. 

A tudósok szerint a szénkibocsátás akkori megugrását a tengerfenék alatt addig fagyott állapotban tárolódott üvegházhatású gázok felszabadulása okozhatta. Ezt az időszakot a tudomány a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumként (angol rövidítéssel: PETM) tartja számon.

Jelenleg a globális szénkibocsátás mértéke - amely nagyrészt a fosszilis energiahordozók elégetéséből ered - 10 milliárd tonna éves szinten. Az 56 millió évvel ezelőtti gyors felmelegedési ciklus kezdetén a Föld természetes szénkibocsátása legalább négyezer éven keresztül évente 1,1 milliárd tonna lehetett. 

Ez a felszabaduló szénmennyiség akkor öt Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel, az óceánok elsavasodásával, így a tengeri élővilág jelentős károsodásával járt. A múltbéli esemény ismert következményeit gyakran állítják párhuzamba a légkörben jelenleg felhalmozódó üvegházhatású gázok várható jövőbeli hatásaival.

"A jelenleg elérhető adatok alapján a mostani emberi tevékenység által okozott szénkibocsátás mértéke példátlan az elmúlt 66 millió évben" 

- hangsúlyozzák a tanulmány írói.

Az ENSZ előrejelzése szerint a hőmérséklet akár 4,8 Celsius-fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, mindez szárazságokat, áradásokat és egyre erősebb viharokat vonhat maga után. A szén-dioxid gyenge savat formál a tengervízben, veszélyeztetve ezzel az élőlényeket - például a rákokat és osztrigákat - abban, hogy védőpáncélt alakítsanak ki.

AFP / HECTOR GUERRERO

A tudósok a Hawaii Egyetem kutatója, Richard Zebee vezetésével a New Jersey államhoz közeli óceánfenékről származó apró tengeri élőlények fosszíliáit vetették vizsgálat alá, hogy felbecsüljék az ősi felmelegedés mértékét. 

"Eredményeink szerint az óceánok jövőbeli elsavasodása a PETM időszakhoz képest sokkal súlyosabb következményekkel járhat a meszes vázzal rendelkező élőlényekre nézve" 

- hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette azt is, hogy a mostani folyamat nyomán valószínűleg jóval több faj kihalása következik majd be az 56 millió évvel ezelőtti eseményekhez képest, mert akkor a halaknak és más élőlényeknek több idejük volt arra, hogy az evolúció segítségével alkalmazkodjanak a melegedő vízhez. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt