22 évre ítélték Oroszországban az ukrán légierő pilótanőjét

külföld
2016 március 22., 15:56
comments 53

Két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében találta bűnösnek a donyecki törvényszék Nagyija Szavcsenkó ukrán pilótanőt. Ezért 22 év börtént szabtak ki rá.

Nadija Szavcsenko a tárgyalóteremben 2016. március 22-én.
photo_camera AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Szavcsenko közölte, újrakezdi éhségsztrájkját. Ügyvédjei előre közölték, hogy nem fogják megfellebbezni az ítéletet. A vádlott az ítélet rendelkező részének felolvasását egy ukrán népdal éneklésével szakította meg, ami miatt Leonyid Sztyepanyenko bíró a büntetés mértékének kihirdetése előtt szünetet rendelt el.

A 34 éves Nagyija Szavcsenkót Oroszországban elvakult nacionalistának tartják, hazájában pedig nemzeti hősnek tekintik, és fogsága idején parlamenti képviselőnek is megválasztották. Szavcsenko főhadnagy 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. 

Az ukrán kormány több alkalommal tiltakozott Szavcsenko letartóztatása ellen, azt állítva, hogy a katonanőt hadifogolyként kell kezelni, és a jelenleg érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet keretében szabadon kellene bocsátani. Hasonlóképpen az ukrán katonanő elengedéséért emelt szót Barack Obama amerikai elnök, moszkvai nagyköveteiken keresztül pedig az EU tagállamai is ezt tették, de Moszkva ezt elutasította, megengedhetetlennek nevezve a bíróság ügyeibe való beavatkozást.

Elképzelhető, hogy el fogják cserélni a Kelet-Ukrajnában elfogott Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre, akik az orosz hadseregnek szolgáltak. Erre Petro Porosenko ukrán elnök is javaslatot tett.

(WSJ, Deutsche Welle, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.