22 évre ítélték Oroszországban az ukrán légierő pilótanőjét

2016 március 22., kedd 15:56
54

Két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében találta bűnösnek a donyecki törvényszék Nagyija Szavcsenkó ukrán pilótanőt. Ezért 22 év börtént szabtak ki rá.

AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

Szavcsenko közölte, újrakezdi éhségsztrájkját. Ügyvédjei előre közölték, hogy nem fogják megfellebbezni az ítéletet. A vádlott az ítélet rendelkező részének felolvasását egy ukrán népdal éneklésével szakította meg, ami miatt Leonyid Sztyepanyenko bíró a büntetés mértékének kihirdetése előtt szünetet rendelt el.

A 34 éves Nagyija Szavcsenkót Oroszországban elvakult nacionalistának tartják, hazájában pedig nemzeti hősnek tekintik, és fogsága idején parlamenti képviselőnek is megválasztották. Szavcsenko főhadnagy 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. 

Az ukrán kormány több alkalommal tiltakozott Szavcsenko letartóztatása ellen, azt állítva, hogy a katonanőt hadifogolyként kell kezelni, és a jelenleg érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet keretében szabadon kellene bocsátani. Hasonlóképpen az ukrán katonanő elengedéséért emelt szót Barack Obama amerikai elnök, moszkvai nagyköveteiken keresztül pedig az EU tagállamai is ezt tették, de Moszkva ezt elutasította, megengedhetetlennek nevezve a bíróság ügyeibe való beavatkozást.

Elképzelhető, hogy el fogják cserélni a Kelet-Ukrajnában elfogott Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre, akik az orosz hadseregnek szolgáltak. Erre Petro Porosenko ukrán elnök is javaslatot tett.

(WSJ, Deutsche Welle, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt