A pénzt ne nekem utaljátok, hanem a kórházaknak!

Egészségügy
2016 március 23., 14:14

Múlt hónapban végigsöpört az interneten Lakatos Norbi története: kiposztolt egy képet a Facebookjára arról, ahogy hálapénz helyett inkább rendesen kifesti a kistarcsai kórház nővértermét, amiért meggyógyították a kislányát. A gödöllői szobafestő azt írta, kiakadt azon, hogy milyen körülmények között kell dolgozniuk a nővéreknek, és a saját lehetőségei és tudása szerint akart segíteni. 

photo_camera Lakatos Norbi a nővérszobával kezdte

Az akció után annyira megfogták a hálás kórházi dolgozók visszajelzései, hogy azóta már az egész koraszülött osztályt kifestette. Mivel egy festékekkel foglalkozó cég felajánlotta neki, hogy állja az anyagot az akcióihoz, Norbi most azt tervezi, hogy egy külön mozgalmat indít a kórházak kifestésére.

„Nekem is megvolt a múltam, de mikor láttam az embereken, milyen hálásak a festésért, éreztem, hogy most valami fontosat teszek, és én is fontosnak éreztem magam ebben a szerepkörben”

– válaszolta arra, miért akarja folytatni a lányát meggyógyító kórház rendbehozatala után. 

photo_camera

Főleg gyermekosztályokat szeretne segíteni, mert elég kemény tapasztalat volt neki a saját kislányán látni, milyen az, amikor az idegen környezettől eleve félő gyereknek egy lepukkant kórteremben kellett várnia a gyógyulásra.

Február óta grafikusok, belsőépítészek és az egyik egyetem karitász szervezetének tagjai is jelezték, hogy segítenének neki a folytatásban. Ötlete pedig bőven lenne arra, hogy hol festhetne még, mert rengetegen küldtek neki képeket lepusztult kórtermekről.

photo_camera A hétvégén a koraszülöttosztályon is végzett.

Norbi csak azokkal a megkeresésekkel tud mit kezdeni, amikor a kórház vezetői hívják segíteni. Mivel az őt támogató cégnek sem végtelenek az erőforrásai, most ezek közül fogja kiválasztani azt a helyet, ahol a képek alapján a legdurvább a helyzet. Erre most a legesélyesebb egy budai kórház, aminek az egyik szobájában azt látta, hogy négyzetméternyi részen hiányzik a vakolat.

Tisztában van azzal is, hogy nem ő fogja megoldani az állam helyett a magyar egészségügy problémáit. A rendes, fizetős munkák mellett csak hétvégenként jut ideje kórházakat festeni. 

Elmondta, hogy gyakran kap megkeresést olyanoktól, akik pénzt akarnak utalni a kórházi festésekért. Nekik azt mondta, hogy ezt nem fogadhatja el, utaljanak inkább a kórháznak. Neki inkább azt mutassák meg, hol lenne még szükség a munkájára.