Hivatalosan is felfüggesztette az EU a Magyarországra szánt uniós források egy részét

gazdaság
2016 március 27., 15:19
comments 459

Felkerült az Európai Bizottság honlapjára a határozat, mely szerint a konvergencia-célkitűzés keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Magyarországon megvalósuló „Társadalmi infrastruktúra” operatív program számára nyújtott időközi kifizetéseket felfüggesztették. 

Ezek közkeletűbb nevükön a TIOP-programok, és március közepén már írtunk arról, hogy lehetett hallani híreket arról, hogy több más EU-s forrás mellett ennek magyarországi kifizetéseit is felfüggesztette a bizottság. Most ez vált hivatalossá.

A TIOP esetében a Bizottságnak nem csak egyes részletekkel, hanem a pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerével is problémája volt. Arról nem volt egyértelmű információnk, hogy pontosan mekkora összeget is kell a felfüggesztés miatt a magyar költségvetésből finanszírozni, két összeg kering ezzel kapcsolatban: vagy 37,5 milliárd forintnyi vagy 67.6 milliárd forintnyi EU-s támogatás érkezése állt most le. 

Egyáltalán nem biztos, hogy ez a támogatás végleg odavan, de a kifizetések újraindításához az kell, hogy Magyarország eleget tegyen az EB által megfogalmazott kritikáknak, és alakítson a pályáztatási rendszeren. Addig a magyar állam kénytelen saját zsebből fizetni, amihez viszont hitelt kell felvennie. 

Arról, hogy ez hogyan hathat hosszabb távon a költségvetésre és hogy milyen más EU-s forrásokat függesztett fel még a Bizottság az elmúlt időszakban, nemrég hosszasan írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt