Oroszország úgy megadóztatná az olajat, hogy abba évtizedekre belerokkanhat

külföld
2016 március 27., 06:47
comments 161

A New York Times szerint Oroszország megvalósíthatja a régóta fel-felmerülő ötletét, az olajiparra kivetett különadót.

Ha ezt a Kreml keresztülviszi, az súlyos, hosszú távú csapás lesz az orosz gazdaságnak.

Amikor az olaj hordója 100 dollárba került, akkor kb. 74 dollárt szedett be az állam adóban, és 15 dollárt költötte a cégek hordónként az olaj előállítására és kereskedelmére, így a profit 11 dollár volt.

Most, hogy az olaj hordója 35 dollár, csak 17 dollár az adó rajta, és a költségeket levonva 3 dollár marad a profit.

Eközben Oroszország nemzeti költségvetésének kb. a fele az olajra és a földgázra kivetett adóból származik.

Oroszország tehát egy rakás pénzt akar kivenni az így is padlón lévő stratégiai iparágból – akárcsak az 1980-as években, amikora  Szovjetunió gazdasága már nem bírta tovább.

Fotó: Alekszej Nikolszkij / RIA Novosti / AFP
photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij / RIA Novosti / AFP

A New York Times felidézte az orosz energetikai minisztérium jelentését, ami szerint 2035-re az orosz olajtermelés megfeleződhet, tehát még ha az olaj ára vissza is menne a magasabb szintre, az orosz olajtermelés akkor is olyan drámaian fog csökkenni, hogy a gazdaság évtizedekig nem térne magához.

Ez ráadásul politikai instabilitáshoz is vezethet.

A Vox ezt hosszabban is kifejtette, érdemes elolvasni a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.