Ez itt a cigány BBC: hiteles, pontos, szórakoztat

Média
2016 március 28., 13:59
comments 225

- Ismeritek a Dikh Tv-t?


- Igen.


- Szoktátok nézni?


- Nem nagyon.


- Miért nem nézitek?


- Fogalmam sincs.


Ilyen csodálatos párbeszédek is elhangoznak a Dikh Tv Youtube-csatornájára kitett legfrissebb videóban, aminek az Utca embere a címe, és ami a több, mint hatperces hosszúsága ellenére az első pillanattól az utolsóig hibátlan online szórakozást nyújt.

Eleve ennek a tévének van a legjobb himnusza, beleértve a teljes magyar, sőt szerintem a nemzetközi mezőnyt is, szuper zenével és olyan szövegekkel, hogy

„jó a gádzsi a vakert jól nyomja


mozog a csípője a ritmusra”


És nekik vannak a legjobb inzertjeik és műsorfelvezetőik, itt például a kívánságműsoruk legelejét érdemes nézni:

 Na de mi ez az egész? Az első adását idén január elején sugárzó internetes csatornát a Balogh Elek vezette kispesti cigány önkormányzat találta ki tavaly ősszel. 

„Magyarországon nem éppen elfogadottak vagyunk, gondoltam jó lenne egy olyan média, ami pozitívan mutatja be a roma népünket”

 – magyarázta az indíttatást a 444-nek Balogh ötletgazda. A megvalósítást segítette, hogy a kispesti cigány önkormányzatnak van egy 180 négyzetméteres, Aranyház néven működő székhelye, benne roma kulturális klubbal, ahol a kispesti önkormányzat segítségével kialakítottak egy stúdiót a Dikhnek. A csatornánál kizárólag önkéntesek dolgoznak, ingyen, lelkesedésből. Olyanok, akik Balogh tavalyi facebookos felhívására jelentkeztek. Vannak köztük teljesen kezdők is, de akad műsorkészítő, aki már gyakornokoskodott a Duna Tv-nél.

Heti négyszer van élő adás. Van kívánságműsoruk, roma keresztény adás, közéleti magazin, illetve olyan show, ahová élőben játszó vendégzenészeket hívnak. A kívánságműsor úgy néz ki, hogy meghívnak a stúdióba egy zenészt vagy zenekart, aztán tőlük lehet online bármilyen számot kérni. 

Remek a Youtube-csatornájuk is és elég jól pörög a 14 ezer lájkos Facebook-oldaluk is.

Az eddigi legnézettebb Youtube-videójuk ez a 100 ezer megtekintés fölött álló Farkas Pisti-klip:

De népszerű volt Kis Palika látogatása a stúdióban:

Illetve a Kis Grófó-ügyi tényfeltáró anyag a Miami Clubból:

A konkrét látogatottságról Balogh nem mondott adatokat, de azt érzékelik, hogy egyre többen nézik őket és 

„ha lemegyünk vidékre, már tudják, hogy vagyunk”.

Pénzük viszont nincsen, így aktívan keresik a szponzorokat az első hazai online roma tévéhez, bár ha a produkció ilyen, nem hiszem, hogy túl sokáig kéne várniuk rájuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.