Nekünk jól eladható történet kell - így utasították el a Harry Potter íróját a könyvkiadók

kultúra
2016 március 28., 05:38
comments 144
  • Kicsit csalogatóbban kéne megírni.
  • Érdemes lenne belenézni az irószövetség évkönyvébe ötletekért.
  • Ezt a történetet nem tudnánk üzletileg sikeresen kiadni.

Ilyesmiket írtak J.K. Rowlingnak a brit könyvkiadók, amikor Robert Galbraith álnéven házalt náluk az ötleteivel.

Rowling egyik rajongója, egy Dianne Brubaker nevű nő pár napja arról arról posztolt Twitteren, hogy könyvötletét elutasította egy kiadó, de ez nem veszi el a kedvét az írástól, mert Rowlingot is többször elutasították.

Erre a Harry Potter írója válaszolt neki, és elmesélte, hogy a mai napig kint van a konyhájában az egyik elutasító levél, és hogy tényleg nem szabad feladni ilyesmi miatt.

Rowling később kitett két fényképet is ilyen levelekről, amit neki írtak a kiadók. Az őt elutasító szerkesztők neveit kitakarta, azt írta, hogy nem bosszút akar, hanem csak inspirálni más szerzőket.

Először Kertész Imre Nobel-díjas könyvét, a Sorstalanságot is elutasították. A kiadó neki írt levelét itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.