Állítólag az MNB-nek van "Korrupcióellenes és integritásvédelmi" munkacsoportja és stratégiája is. De titkos!

gazdaság
2016 március 29., 15:37
comments 75

Meglepve értesültünk arról egy múlt heti, szűkszavú MNB-közleményből, hogy a Magyar Nemzeti Banknak van

  • "Korrupcióellenes és integritás munkacsoportja" (sőt, már tavaly is volt, mert a 2015-ös tevékenységét tárgyalták), és
  • "Korrupcióellenes és integritásvédelmi stratégiája",

ugyanis ezekről tárgyalt az MNB felügyelőbizottsága, amit a volt fideszes képviselő, Papcsák Ferenc elnököl, és egyetlen ellenzéki tagja van, aki jobbikos.

Ezekről korábban nem tudhatott a nyilvánosság, pedig ahol megkérdőjelezhető módon költenek el és akarnak a közvagyon köréből kivonni 260 milliárd forintot, ahol olyan drágán vesznek luxusprémium irodaházat, hogy az offshore fejlesztő cég három milliárd forint osztalékot vesz ki, vagy ahol ami a csövön kifér elven adják a pénzt vaktában a legfurább civil szervezeteknek, ott valóban felmerülhet ilyesmi.

Megkérdeztem hát a jegybankot, mit lehet tudni erről a stratégiáról, és ha lehet, megküldenék-e nekem.

A válasz:

tíz évig nem kaphatok választ,

az MNB jogászainak hivatkozásaiból az derül ki, hogy azért, mert minősített, döntést előszítő adatokról van szó a korrupcióellenes stratégiában. Persze a törvény szerint a szervezet vezetője engedélyezhetné a kiadását, de ebben az esetben ez nem történt meg.

Idézet a válaszból: "a jelentés olyan

  • biztonsági eljárásrendeket,
  • kockázatkezelési szabályokat és
  • kontrollmechanizmusokra vonatkozó információkat

tartalmaz, amelyek nyilvánosságra hozatala az MNB mint közfeladatot ellátó szerv

  • törvényes működési rendjét,
  • feladat- és hatáskörének
  • illetéktelen külső befolyásolástól mentes ellátását

veszélyeztetné."

Igen, a korrupcióellenes stratégiáról van szó, azt nem ismerheti meg a nyilvánosság, mert az illetéktelen külső befolyás lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.