Állítólag az MNB-nek van "Korrupcióellenes és integritásvédelmi" munkacsoportja és stratégiája is. De titkos!

gazdaság
2016 március 29., 15:37
comments 76

Meglepve értesültünk arról egy múlt heti, szűkszavú MNB-közleményből, hogy a Magyar Nemzeti Banknak van

 • "Korrupcióellenes és integritás munkacsoportja" (sőt, már tavaly is volt, mert a 2015-ös tevékenységét tárgyalták), és
 • "Korrupcióellenes és integritásvédelmi stratégiája",

ugyanis ezekről tárgyalt az MNB felügyelőbizottsága, amit a volt fideszes képviselő, Papcsák Ferenc elnököl, és egyetlen ellenzéki tagja van, aki jobbikos.

Ezekről korábban nem tudhatott a nyilvánosság, pedig ahol megkérdőjelezhető módon költenek el és akarnak a közvagyon köréből kivonni 260 milliárd forintot, ahol olyan drágán vesznek luxusprémium irodaházat, hogy az offshore fejlesztő cég három milliárd forint osztalékot vesz ki, vagy ahol ami a csövön kifér elven adják a pénzt vaktában a legfurább civil szervezeteknek, ott valóban felmerülhet ilyesmi.

Megkérdeztem hát a jegybankot, mit lehet tudni erről a stratégiáról, és ha lehet, megküldenék-e nekem.

A válasz:

tíz évig nem kaphatok választ,

az MNB jogászainak hivatkozásaiból az derül ki, hogy azért, mert minősített, döntést előszítő adatokról van szó a korrupcióellenes stratégiában. Persze a törvény szerint a szervezet vezetője engedélyezhetné a kiadását, de ebben az esetben ez nem történt meg.

Idézet a válaszból: "a jelentés olyan

 • biztonsági eljárásrendeket,
 • kockázatkezelési szabályokat és
 • kontrollmechanizmusokra vonatkozó információkat

tartalmaz, amelyek nyilvánosságra hozatala az MNB mint közfeladatot ellátó szerv

 • törvényes működési rendjét,
 • feladat- és hatáskörének
 • illetéktelen külső befolyásolástól mentes ellátását

veszélyeztetné."

Igen, a korrupcióellenes stratégiáról van szó, azt nem ismerheti meg a nyilvánosság, mert az illetéktelen külső befolyás lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt