Elismerte egy szerzetes, hogy zaklatta pannonhalmi diákjait

Tavaly nyáron derült ki, hogy egy bizonyos M. atya megengedhetetlen módon közledett tanítványaihoz a pannonhalmi bencés gimnáziumban. Az akkori vizsgálatok idején egy másik, a 90-es években történt zaklatási ügyre is fény derült, számolt be most az apátság.

Egy volt pannonhalmi diák jelentkezett azzal, hogy még 1996-ban egy pannonhalmi tanára szexuálisan közeledett hozzá, különórai foglálkozásokon. Később egy másik volt diák is hasonló panaszt tett, ugyanezen szerzetes ellen.

A megvádolt szerzetes a főapát kérésére feljelentette magát a Győri Járási Ügyészségen, azonban tette büntetőjogi értelemben elévült, ezért nem indítottak ellene eljárást. Az egyházi törvények szellemében azonban az ügy nem évült el, ezért Várszegi Asztrik végigvitte a vizsgálatot házon belül, és annak eredményét megküldte a Vatikánnak. 

Rómában most márciusban született meg a döntés, amely helyben hagyta, hogy az érintett szerzetes immár visszavonultan, külső kapcsolatoktól elzárva él a Szent Adalbert Szociális Otthonban. Vezeklés lett a büntetése.

A pannonhalmi közlemény felhívja a figyelmet, hogy a szerzetes elismerte tettét, és kéri mindenki bocsánatát, akikkel szemben vétkezett, és akiknek fájdalmat okozott. 

Az egykori diákok ezt elfogadták, és ezzel az ügyet az iskola és ők is lezártnak tekintik.