Elismerte egy szerzetes, hogy zaklatta pannonhalmi diákjait

egyház
2016 március 29., 11:26
comments 363

Tavaly nyáron derült ki, hogy egy bizonyos M. atya megengedhetetlen módon közledett tanítványaihoz a pannonhalmi bencés gimnáziumban. Az akkori vizsgálatok idején egy másik, a 90-es években történt zaklatási ügyre is fény derült, számolt be most az apátság.

Egy volt pannonhalmi diák jelentkezett azzal, hogy még 1996-ban egy pannonhalmi tanára szexuálisan közeledett hozzá, különórai foglálkozásokon. Később egy másik volt diák is hasonló panaszt tett, ugyanezen szerzetes ellen.

A megvádolt szerzetes a főapát kérésére feljelentette magát a Győri Járási Ügyészségen, azonban tette büntetőjogi értelemben elévült, ezért nem indítottak ellene eljárást. Az egyházi törvények szellemében azonban az ügy nem évült el, ezért Várszegi Asztrik végigvitte a vizsgálatot házon belül, és annak eredményét megküldte a Vatikánnak. 

Rómában most márciusban született meg a döntés, amely helyben hagyta, hogy az érintett szerzetes immár visszavonultan, külső kapcsolatoktól elzárva él a Szent Adalbert Szociális Otthonban. Vezeklés lett a büntetése.

A pannonhalmi közlemény felhívja a figyelmet, hogy a szerzetes elismerte tettét, és kéri mindenki bocsánatát, akikkel szemben vétkezett, és akiknek fájdalmat okozott. 

Az egykori diákok ezt elfogadták, és ezzel az ügyet az iskola és ők is lezártnak tekintik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.