Elkaszálták Brüsszelben a kaszinótörvényt

Az Európai Unió Bírósága jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiket a kormány 2012-ben három nap alatt kifosztott a kaszinótörvénnyel – nyilatkozta a 24.hu-nak Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke.

A bíróság azt kifogásolta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amíg a játékgépekkel foglalkozó vállalkozók alkalmazkodni tudtak volna az új szabályokhoz. Ugyanakkor hiányzott az ésszerű kompenzációs rendszer is a vállalkozók kárpótlására.

Schreiber szerint ezzel megnyílt a vállalkozók kártérítési alapja, akik a magyar bíróságokon százmilliárd forintos kártérítésért perelhetik a magyar államot a közeljövőben.

Ha a perek elkezdődnek, a magyar bíróságokon múlik, hogy a szerencsejáték-szervezők mekkora kártérítést kapnak a nyerőgépek betiltása miatt. 

A Magyar Szerencsejáték Szövetség becslései szerint az egyszeri okozott kár 100 milliárd forint körüli. Ehhez jöhet még az ellehetetlenített vállalkozások elmaradt haszna is.A kormány 2012 októberében három nap alatt tiltotta be a pénznyerő iparágat. Addig 18 ezer helyszínen 1200 cég foglalkozott szerencsejáték szervezéssel. A játékgépek 2012-es törvényi betiltása előtt a kormány ötszörösére emelte a játékadót, majd azt követően egyik napról a másikra visszavonta a játékgépek engedélyeit.

Legközelebb 2013-ben nyúlt bele a kormány a szerencsejáték-piac működésébe, mikor a kaszinók működésére koncessziókat osztottak ki. Ez a leosztás úgy alakult, hogy a megmaradt 8 kaszinóból 5 Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz pottyant, kettőt a debreceni fociklub elnöke, Szima Gábor kapott, a soproni kaszinót pedig a Casino Austria GmbH vette meg.

Később azt is lehetővé tették, hogy a milliárdos koncessziós díj összege levonható legyen a játékadóból, ami komoly támogatást jelent az üzemeltetőknek. Közben pedig a játéktermek a működésükre még a Szerencsejáték Felügyelet sem lát rá. (via 24.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.