Nem terrorista, hanem idióta - állítja az egyiptomi kormány a géprablóról

A Guardian beszámolója szerint az egyiptomi külügyminiszérium egyik hivatalnoka a következőt mondta a kedd reggeli géprablás elkövetőjéről:

"Nem terrorista, hanem idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ez az ember viszont egy hülye."

Kedd reggel 8-kor szállt fel az Egypt Air légitársaság gépe az egyiptomi Alexandriából, hogy a fővárosba, Kairóba repüljön. Az egyik utas, Ibrahim Szamaha, egy 28 éves egyiptomi férfi azonban közölte, hogy bomba van az övére szerelve, és felrobbantja a gépet, ha az nem fordul Ciprus felé.

A gép a ciprusi Larnacában szállt le, 8:50-kor. Szamaha a gépen lévő utasok nagy részét hamar elengedte. Először a gyerekeket és a nőket, utána az egyiptomi állampolgárokat is. A gépen végül négy külföldi (talán amerikai, talán brit) tússzal és a hét fős legénységgel maradt.

Ibrahim Szamaha azt követelte, hogy ciprusi feleségével (vagy volt feleségével, egyes beszámolók szerint) élhessen tovább Cirpuson. Ezért politikai menedékjogot kért. 

Az egyik szabadon engedett tússzal egy levelet is küldött a feleségének. A nőt a hatóságok a reptérre vitték, hogy segítsen a túsztárgyalóknak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.