Sokáig nem szóltak az utasoknak, hogy a gépet eltérítették

Terrorizmus
2016 március 29., 08:21
comments 36

Az egyiptomi repülésügyi miniszter Kairóban tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol az alábbi fejleményeket közölte:

  • Nincs még arról bizonyíték, hogy az Egypt Air gépét eltérítő férfinél valóban van bomba, de a hatóságok egyelőre úgy viselkednek a biztonság kedvéért, mintha lenne.
  • Hét túszt tart még fogva a larnacai repülőtéren veszteglő gépen, közülük hárman utasok, négyen pedig a személyzet tagjai.
  • A gépet eltérítő férfi azt mondta a gép pilótájának, hogy a testére egy bomba van szerelve, és azt követelte, hogy Ciprusra vagy Törökországba forduljon a gép. A pilóta végül a közelebbi Ciprust választotta.
  • Eredetileg 55 utas és 7 fős személyzet volt a gépen. Az utasok nagy részét elengedte már a túszejtő.

Más információt az egyiptomi miniszter nem erősített meg. Ugyanakkor a külügyben dolgozó kollégái korábban elmondták, hogy a gépet nem egy terrorista térítette el, hanem egy "idióta", aki Cipruson élő volt feleségéhez akart menni. A ciprusi elnök is megerősítette, hogy szerelmi és nem politikai motívációja volt a támadónak. 

Ugyanakkor a repülésügyi miniszter beszámolója, miszerint Törökország is megfelelő célpont lett volna a gép eltérítőjének, ellentmond annak, hogy a Cipruson élő volt felesége érdekelte csak. Egy ciprusi tévé pedig arról számolt be, hogy egyiptomi női foglyok szabadon engedését követeli, ismét felvetve, hogy nem egyszerű szerelmi sztori van a háttérben.

photo_camera Az Egypt Air eltérített gépe Larnaca repülőterén. Fotó: AFP / George Michael

A túszejtővel jelenleg is tárgyalnak a ciprusi hatóságok, és a larnacai repülőtérre vitték állítólag a túszejtő volt feleségét is, akinek egy levelet is küldött az egyik szabadon engedett tússzal. Korábban az a hír terjedt, hogy menedékjogot kért a géprabló a ciprusi hatóságoktól, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Ibrahim Szamaha is a gépen volt, de nem ő túszejtő

A BBC-nek nyilatkozott a gép egyik utasa, akit Ibrahim Szamahának hívnak. Az illető közölte, hogy nem ő túszejtő. Korábban az egyiptomi állami tévé azt állította, hogy ez a túszejtő neve. Ibrahim Szamaha azt mondta, hogy tévedés történhetett.

Szamaha azt is elmondta a BBC-nek, hogy sokáig nem árulták el az utasoknak, hogy a gépet eltérítették. Akkor lett gyanús a helyzet, amikor a légikísérők elkezdték összeszedni az utasok papírjait, ami nem szokványos egy belföldi járaton. (A gép eredetileg Alexandriából Kairóba ment volna.) 

Később közölték velük, hogy Cipruson szállnak le, de ezt először technikai problémákkal indokolták. Egy idő után derült csak, hogy a gépet eltérítették. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.