Meghátrált a Főváros, visszaállították az ötperces türelmi időt a parkolásoknál

Már akkor sem tűnt jó ötletnek, és nem is élt sokáig a Fővárosi Közgyűlésnek az a lépése, amivel február közepén megszüntették a parkolójegyek utólagos bemutatásának a lehetőségét. 

Az volt az előzmény, hogy a Kúria szeptemberben megsemmisítette a fővárosi parkolási rendelet azon pontját, amely alapján parkolójegyet utólag csak öt munkanapon belül, és legfeljebb havonta egyszer lehetett bemutatni.

Erre húzta meg a főváros február közepén azt, hogy a mozgáskorlátozottakra vonatkozó rész kivételével

egy az egyben megszüntette a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségét. 

Állítólag azért, mert a főváros attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek majd. Logikus tehát, hogy akkor mindenkitől elveszik annak a lehetőségét, utólagosan mutasson be olyan parkolójegyet, ami érvényes volt a megbírságolása időpontjában.

Tarlós István főpolgármester március elején jelezte, hogy hibáztak, és a parkolóőrök türelmét kérte a helyzet rendezéséig. A Közgyűlés most lépett. 

A pontosítás szerint "a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja és a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő és a várakozási díjfizetést a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja" - idézi az MTI az előterjesztést.

A rendelet módosítását a hatálybalépését követő fél éven belül - a fővárosi parkolás-üzemeltetők bevonásával, azok tapasztalatai alapján - felülvizsgálják és arról ismét tárgyal majd a Fővárosi Közgyűlés.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.