Benyújtották a törvénymódosítást, ami megakadályozná, hogy újabb botrány legyen az NVI épületében

2016 április 1., péntek 13:05
76

Az Igazságügyi Minisztérium az Országgyűlés elé terjesztette ma a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát (pdf), ami a népszavazási törvény hibáját orvosolja, figyelembe véve a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda javaslatait – közölte a minisztérium.

Mint írták, a tervezett módosítások lényege, hogy megszünteti a népszavazási kezdeményezésekor a káros versengést és lehetővé teszi a párhuzamos aláírásgyűjtést.

A párhuzamossági moratórium jelentős szűkítésével az állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lehetőség lenne azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg az NVB a másik azonos tárgykörű kérdés kapcsán nem hitelesítette jogerősen a hozzá beadott 200 ezer aláírást.

Tehát nem lehetne úgy széttrollkodni egy népszavazást, hogy 200 ezer kamunevet, vagy üres lapokat adnak be.

Ezután újabb azonos tárgyú kérdés benyújtására nem lenne lehetőség, a már folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket be kellene szüntetni, az aláírásgyűjtő lapokat vissza kellene adni az NVI-nek.

A javaslat szerint a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne olyan tárgykörben népszavazást, amiben aláírásgyűjtés van folyamatban.

A népszavazás-kezdeményezők a már folyamatban lévő, azonos tárgykörű népszavazási kezdeményezésekről a saját kérdésük hitelesítésekor kapnának tájékoztatást.

A botrány előzménye, hogy a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án egy tucatnyi kopasz izomember állta el a szocialista Nyakó István útját, hogy ne tudja leadni a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó népszavazási kérdését. Emiatt az NVB és az NVI is feljelentést tett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt