Benyújtották a törvénymódosítást, ami megakadályozná, hogy újabb botrány legyen az NVI épületében

POLITIKA
2016 április 01., 15:05

Az Igazságügyi Minisztérium az Országgyűlés elé terjesztette ma a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát (pdf), ami a népszavazási törvény hibáját orvosolja, figyelembe véve a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda javaslatait – közölte a minisztérium.

Mint írták, a tervezett módosítások lényege, hogy megszünteti a népszavazási kezdeményezésekor a káros versengést és lehetővé teszi a párhuzamos aláírásgyűjtést.

A párhuzamossági moratórium jelentős szűkítésével az állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lehetőség lenne azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg az NVB a másik azonos tárgykörű kérdés kapcsán nem hitelesítette jogerősen a hozzá beadott 200 ezer aláírást.

Tehát nem lehetne úgy széttrollkodni egy népszavazást, hogy 200 ezer kamunevet, vagy üres lapokat adnak be.

Ezután újabb azonos tárgyú kérdés benyújtására nem lenne lehetőség, a már folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket be kellene szüntetni, az aláírásgyűjtő lapokat vissza kellene adni az NVI-nek.

A javaslat szerint a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne olyan tárgykörben népszavazást, amiben aláírásgyűjtés van folyamatban.

A népszavazás-kezdeményezők a már folyamatban lévő, azonos tárgykörű népszavazási kezdeményezésekről a saját kérdésük hitelesítésekor kapnának tájékoztatást.

A botrány előzménye, hogy a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án egy tucatnyi kopasz izomember állta el a szocialista Nyakó István útját, hogy ne tudja leadni a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó népszavazási kérdését. Emiatt az NVB és az NVI is feljelentést tett.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.