Kocsis Máté helyettese körbejárta a józsefvárosi iskolákat, hogy megnézze, kik demonstrálnak

oktatás
2016 április 01., 11:29
comments 259

A kormány oktatáspolitikája elleni szerda reggeli demonstráción nemcsak tiltakozók, hanem érdeklődök is felbukkantak. Az egyórás tiltakozáson például az összes VIII. kerületi iskolánál megjelent a kerület alpolgámestere, Sántha Péterné. 

photo_camera Forrás: Nava.hu

Kocsis Máté egyik helyettese felszólította a józsefvárosi tüntetők között lévő tanárokat, hogy tartsák fel a kezüket, amit a pedagógusok - Ercse Krisztina, a mozgalom egyik szóvivője szerint - nem tettek meg. Ercse legfeljebb pártpolitikai akcióként tudta értelmezni a KDNP-s Sántha Péterné lépését, hiszen az önkormányzatoknak már nincs sok közük az iskolákhoz.

Megkerestük az alpolgármester, aki levélben kérte kérdéseinket és írásban is válaszolt:

Mi volt a körút célja?

Sántha Péterné: Magam is hosszú évtizedekig pedagógusként dolgoztam, így szorosan figyelemmel követem a területen zajló eseményeket, emellett az önkormányzat oktatási ügyekért felelős alpolgármesterként furcsa is lenne, ha ezt nem tenném. Szerdán azért néztem körbe, mert attól tartottam, hogy az akció valójában politikai rendezvény és sajnos számomra bebizonyosodott, hogy ez így is van.

Miért kérte azt, hogy a tüntetők között a tanárok tartsák fel a kezüket?

SP: Ugyan az az indok. Kíváncsi voltam rá, hogy vannak-e pedagógusok is a demonstrálók között vagy pedig politikai akcióról van szó. Azt tapasztaltam, hogy nagy részük bizony nem pedagógus.

Számíthatnak-e bármilyen retorzióra azok, akik részt vettek a demonstráción?

SP: A kérdések nyilvánvaló provokatív jellegétől eltekintve a józsefvárosi pedagógusok sosem kellett, hogy retorzióktól tartsanak, az önkormányzattól mindig segítségre és együttműködésre számíthattak, magam is sokukat ismerem személyesen.

Emellett felhívnám arra a figyelmét, hogy az általános iskoláknak az önkormányzat kizárólag működtetője, semmilyen irányítási vagy hierarchikus viszony nincs az önkormányzat és az oktatási intézmények között.

Mi a véleménye a pedagógusok tiltakozásról?

SP:A gyermekek és a pedagógusok érdeke is az, hogy az oktatásban meglévő problémákat mielőbb megoldják. Ez viszont kizárólag tárgyalás és szakmai egyeztetések útján lehetséges, ezért nem értek egyet a tiltakozás ezen formájával, azonban ez mindenkinek szíve joga.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.