Magyar elefántot kergetnek az ukrán rendőrök

Marques, a 15 éves afrikai elefánt kedden szállt be Magyarországon egy cirkuszi teherautóba, ami Fehéroroszországba szállította volna egy vendégszereplésre. Az elefánt tulajdonosai hiába figyelmeztették a sofőrt, hogy Marques nincs hozzászokva az utazáshoz, ezért érdemes lesz vigyázni a kátyúkkal, az ukrán utakon lehetetlen vigyázni a kátyúkkal.

„Enélkül is ideges voltam. Most szállítottam először elefántot, és senki nem mondta el, hogy mikor kell neki enni vagy inni adni és egyáltalán micsodát”

- nyilatkozta az Andrej nevű sofőr a Moscow Timesnak. Egy különösen rázós útszakasz után furcsa hangok szűrődtek ki az elefánt konténeréből, mintha az állat megpróbálna kiszabadulni. Andrej ezért nem sokkal az ukrán-fehérorosz határ előtt megállt, hogy megnézze, minden rendben van-e az elefánttal.

Marques azonban egyszerűen kirúgta a konténer ajtaját, és megszökött.

Andrej elment a rendőrségre, de ott először azt hitték, hogy részeg. Csak a szondáztatás után kezdték elhinni a történetet, és kérték a sofőrt, hogy írjon egy beadványt, amit majd továbbítanak a megfelelő helyre.

Andrej ezután a határőrség segítségét kérte, de ők sem indultak azonnal az elefánt keresésére, hanem beadványt írattak a sofőrrel.

„Ez a bürokrácia egyszerűen az agyamra megy. Próbáltam elmondani, hogy egy elefánt bóklászik valahol az erdőben. Egy fiatal állat, ami komoly pusztítást okozhat"

- mondta a Moscow Timesnak.

Az ukrán határőrség sajtóérdeklődésre elmondta, hogy tudnak az esetről, de ezen kívül csak annyit közöltek, hogy az elefánt eddig nem lépte át az ukrán-fehérorosz határt.

Az elefánt szállításával megbízott vállalat szóvivője azt mondta, hogy bár évek óta szállítanak cirkuszi állatokat, ez az első szökés a társaság történetében. (via Népszabadság)