A szakértő szerint nem kibertámadás, inkább adminhiba miatt állt le a kormányzati hálózat

2016 április 4., hétfő 8:47
267

Szombaton kora délután elérhetetlenné vált a kormányzati informatikai rendszer. Nem volt kormany.hu, és nem működtek a testvéroldalai sem. Bakondi György veszély-, terror-, védelem-, támadás-, biztonság- és hóhelyzetügyi miniszterelnöki megbízott rögtön szakértett: azt mondta, hogy a kormányzati informatikai rendszer

KIBERTÁMADÁS ÁLDOZATA LETT.

Bakondi szerint a TÁMADÁS nagyon szervezett volt, hatalmas erőfeszítésekkel vasárnap estére sikerült MEGFÉKEZNI.

A rendszerleállás ideje azonban gyanúsan egybeesik azzal az időszakkal, amikor a 444 cikke nyomán a világsajtót is bejárta a hír, hogy a kormány idióta migránskampányában összeesküvés-weboldalak és szélsőjobboldali blogok alapján no-go zónákat azonosított Európa nagyvárosaiban. Ezen belül is durva volt, hogy a kormány olyan KŐKEMÉNY városnegyedeket nevezett no-go zónáknak, mint Berlin Kreuzberg vagy Neuköln hipszternegyedeit.

A hírt természetesen felkapta a brit, az orosz, a francia, az amerikai, az arab és az olasz sajtó is, hiszen mégis ritkán van olyan, hogy egy EU-s tagállam hivatalban lévő kormánya azt állítja, hogy Berlin egyik legkedveltebb részében lényegében már az iszlám jog uralkodik, a rendőrök pedig már be sem mernek menni.

Az RTL Híradója szakmai portálokra hivatkozva azt mondta, hogy valószínűbb, hogy nem kibertámadás történt, hanem csak

a kormányzati rendszer nem tudta kezelni a kormány hülyesége által generált külföldi érdeklődést.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő is hasonlóan válaszolt, szerinte is inkább technikai vagy adminisztrációs hiba történhetett, nem kibertámadás.

Zala Mihály információbiztonsági szakértő, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet korábbi elnöke szerint az is érthetetlen, hogy Bakondi miért beszélt 62 ezer támadásról. Az, hogy ennyi külföldi gépről ismételten felkeresik a kormányzati weboldalt, nem kellene, hogy problémát jelentsen, hiszen a kormany.hu eleve naponta több tízezres forgalmat kezel.

De ha százezres nagyságrendben jönnek az oldalletöltések, az sem feltétlenül baj, a nagyobb híroldalak (a 444 is) megbirkózik naponta több százezer oldalletöltéssel, és nekünk nincs is annyi pénzünk, mint a magyar kormánynak.

Zala Mihály szerint ha valóban terheléses támadás érte a kormányzati rendszer, és attól állt le így, akkor az mélyreható problémákat jelent.

Az ilyen kibertámadások egyébként nem az ISIS-re vagy más terrorcsoportokra vallanak, inkább az Anonymus kedvelt módszere ez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt