Folytatódik az ügyészség-bíróság leszámolás: a bíróság visszavág

bűnügy
2016 április 05., 18:39
comments 96

A nyilvánosság előtt folytat leszámolást a Fővárosi Főügyészség és a Fővárosi Törvényszék. Eddig ez történt:

1. rész: az ügyészség bemutatta a vádiratot a Quaestor ügyében.

2. rész: a törvényszék elrendelte, hogy az ügyészség pótolja a vádirat hiányosságait.

3. rész: az ügyészség közölte, hogy szerintük nem kell pótolni semmilyen hiányosságot.

3. és feledik rész: Ibolya Tibor a Buda-Cash-es sajtótájékoztatóján hosszasan beszélt arról, hogy valószínűleg egy túlterhelt bírónő akar időhöz jutni, azért bírálják az ügyészség remek munkáját mondvacsinált, jogilag megalapozatlan okokkal.

És most jön a 4. rész, azaz:

a Fővárosi Törvényszék közleményben utasította vissza Ibolya Tibor fővárosi főügyésznek a Quaestor-ügyben "a bíróság és az eljáró bíró tekintélyét sértő" kijelentéseit, rámutatva a főügyészség "szakmailag téves" álláspontjára. A törvényszék szerint példátlan, hogy Ibolya Tibor nem először kritizálja a bíróságok munkáját.

A vita középpontjában az van, hogy a bizonyíték adattengerében az ügyészség nem jelölte minden egyes adatnál, hogy az milyen tényt bizonyít. Az ügyészség szerint a hatályos büntetőeljárási törvény szerint erre már nincs is szükség, és egyébként is, a már most is gigantikus nyomozati anyagot a sokszorosára duzzasztaná.

A törvényszék viszont szintén beásta magát, a jelek szerint továbbra is követelik a tételes listát.

A bíróság szerint az, hogy Ibolya Tibor "az eljáró bírói tanács elnökének „gyorsolvasási képességére” és tárgyalási leterheltségére vonatkozóan tett személyeskedő megjegyzéseivel a Fővárosi Törvényszék, valamint az eljáró bíró tekintélyét is sérti." De kőkemény szakmai érveik is vannak.

Kíváncsian várjuk, erre mivel válaszol a Fővárosi Főügyészség! Most valami keményebbet kell húzni.

(Fővárosi Törvényszék)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.