Tusk elnök a néppártban megbújó illiberálisokat ostorozta

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk hétfőn beszédet mondott az Európai Néppárt (EPP) rendezvényén. Az EPP-hez tartozik Tusk lengyelországi pártja és a Fidesz is. 

A beszéd egy pontján a néppártban megbújó belső ellenségről szólt, és nem kétséges, hogy Orbán Viktorról és a Fideszről beszélt:

"A legkiválóbb gazdasági koncepciók is haszontalanok, ha a politikusok megfeledkeznek a kötelességeikről. Vagy, ami még rosszabb, amikor olyan politikusok és ideológusok törnek előre, akik megkérdőjelezik a liberális demokrácia alapjait. Ahogy ez Európa szomszédságában éppen történik. Sőt, hadd menjek tovább, mert ők máris köztünk vannak, a hagyományos elitek gyengeségén megszívva magukat. Megtaláljátok őket a saját csapatotokban is. Őket nem érdekli a válság, inkább arra használják, hogy érveljenek a demokrácia alternatív, illiberális változata mellett. Jól érzik magukat, ha minket, európaiakat megvető külső hatalmakkal tárgyalhatnak. Egyáltalán nem törődnek azzal, hogy Európa globális gazdasági vezető lesz-e, mert sokkal jobban idegesíti őket, hogy Európa politikai egységként létezik."

A teljes beszéd itt olvasható el angolul.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.