MNB: Az MKB bank már korábban elvesztette közvagyon jellegét

"Valótlan" információk köröznek a sajtóban az MKB eladása körül, és ez az egész tranzakciót veszélyezteti – panaszolja közleményében az MNB.

Majd rögtön azzal kezdik a közlemény szövegét, hogy az MKB igazából már hónapokkal korábban elvesztette a közvagyon jellegét, szóval nincs itt semmi látnivalója a publikumnak:

"Az MKB Bank Zrt. által kibocsátott részvények nem tartoznak a nemzeti vagyon körébe, mivel azok tulajdonosa 2015. december 23. napjától nem a Magyar Állam, hanem az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt."

Ami egyébként majdnem igaz is, csak hát az MVSZK tulajdonosáról, a Szanálási Alapról nem lehet azt mondani, hogy semmi köze lenne a magyar államhoz – nagyjából hasonló helyzetben van, mint az Országos Betétbiztosítási Alap, azaz külön törvény hozta létre, és szigorú állami szabályok szerint működik. Magát a szanálást is az MNB irányítja, ahogy az MKB értékesítésének folyamatát is.

A Szanálási Alap egyébként most 37 milliárd forintért tervezi eladni a bankot, amit 1 forintért kapott meg tavaly év végén az MNB-től, és amin az állam 17 milliárd forintot vesztett korábban,

szóval ennyire nem lehet köztulajdonról beszélni.

Baj az, hogy a vevők 90 százalékáról (a 45 százalékos, szingapúri reklámcég által tulajdonolt, már a bejegyzése előtt ajánlatot beadó Blue Robinról és a 45 százalékos Minerva/Metis Magántőke Alapról) nem tudunk semmit, különösen nem a végső tulajdonosaikról, és amit igen, az is extrém gyanús? 

Dehogy!

Mert hát az összes vevő "nem saját maga kívánt közvetlenül tulajdont szerezni, hanem közvetetten, ún. special purpose vehicle (SPV), másnéven tőkealap közbeiktatása révén", szóval nincs itt semmi látnivaló. "A Blue Robin Investments S.C.A. által vezetett konzorcium kötelező érvényű ajánlata az értékesítésére vonatkozó eljárás feltételeinek megfelelt, valamint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő módon vett részt az eljárásban", és kész.

Sőt, ez az egész nem is számít, azaz "kilétük [a befektetőké] azonban az irányítási jogosultság hiányára tekintettel nem bír relevanciával, sőt ez a tőkepiaci oldalon védett információnak minősül".

Persze, higgyük el, hogy a tulajdonosokat nem fogja érdekelni, hogy az általuk tulajdonolt cégek menedzsmentje mit fog csinálni.

Ugyan a közlemény címében és leadjében is az van, hogy valótlan információk jelennek meg a sajtóban az MKB eladása körül – sőt, "a téves információk alkalmasak a szanálás alá vont intézmény piaci értékének csökkentése révén a károkozásra", ám azt nem állapítja meg a nem rövid közlemény szövege, hogy konkrétan mi az, ami megjelent a sajtóban, és a jegybank szerint nem igaz.

(MNB)