A Gucci táskák miatt magyarázkodhatott Habony a NAV-nál

POLITIKA
2016 április 08., 17:07
comments 108

Csütörtökön mutattuk be, hogy Habony Árpád mivel érvelt az adóhatóságnál, amikor arról faggatták, hogy honnan van pénze. Azt mondta, hogy 2009 és 2013 között bevételei nagyobb része kamatmentes kölcsönökből származott, mert Andy Vajna és Tombor András összesen 50 millió forinttal segítették ki ebben az időszakban.

A NAV azért érdeklődött Habony Árpádnál, mert vagyonosodási vizsgálatot indítottak ellene, amit akkor volt szokás végezni, ha felmerült a lehetősége, hogy valaki többet költ, mint amennyi bevallott jövedelme van.

A NAV Habony elleni vizsgálata 2015 márciusában kezdődött. Ez összefügghet azzal, hogy 2014 decemberében a Párbeszéd Magyarországért párt felszólította a NAV-ot, hogy vizsgálják ki Habony Árpád vagyonát. Barabás Richárd, a párt elnökségi tagja tett bejelentést, miután valaki lefotózta egy lonodni repülőtéren Habony Árpádot a csomagjával. Akkoriban sokan találgatták, hogy Habony bőröndje mennyit érhet, és a kép alapján úgy tűnt, hogy 600-700 ezer forint értékű, Gucci márkájú táskával utazott. 

A reptéri fotó előtt egy nappal pedig a Kossuth téren tűnt fel Habony Árpád egy másik Gucci táskával a kezében. 

A drága táskák a PM szerint arra utaltak, hogy Habonynak magas a jövedelme, és a párt ezen felbuzdulva követelte a NAV-os vizsgálatot.

Arról persze már a NAV maga döntött, hogy utána megy-e a bejelentésnek, automatikusan nem kellett volna Barabás jelzése nyomán eljárniuk Habonynyal szemben, és az se kizárt, hogy a PM-től függetlenül jutott ez eszükbe. Ahogy arra az Index cikke is rámutat, a vizsgálat idején tombolt a médiaháború Simicska Lajos és Habony Árpád között, és a NAV-ot a Simicska Lajos emberének tartott Vida Ildikó vezette még.

Idén januártól már jelentősen szűkült a NAV mozgástere ilyen vizsgálatok indítására, és ezzel értelmét vesztették a lakossági bejelentések is. A mostani szabályok szerint vagyonosodási vizsgálat indítására csak akkor van lehetősége a NAV-nak, ha azt önmaga ellen kéri valaki, vagy ha a rendőrség nyomoz vagyon elleni bűncselekmény gyanújával a célszeméllyel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.