A Jobbikkal és az LMP-vel összejön a terrorhelyzetről szóló alkotmánymódosítás

UPDATE: Ellenzéki képviselőkkel beszélve kiderült, az ellenzék a most ismert formában egyáltalán nem támogatja a módosítást.

Pénteken a Honvédelmi Minisztériumban egyeztettek a parlamenti pártok a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosításról. Az MSZP nem jelent meg a tárgyaláson. A találkozó után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy

„konszenzus alakult ki a kormányoldal, valamint a Jobbik és az LMP között abban, hogy alkotmánymódosításra van szükség a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban, a kérdés rendezésében pedig már csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak.”

Kósa szerint az MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség. A pártoknak még arról kell megállapodniuk, hogy a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrend 

egy új pontként jelenjen meg az alaptörvényben, vagy egy már meglévő alaptörvényi szabályozást terjesszenek ki erre az esetre.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Simicskó István honvédelmi miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MSZP nem vett részt a megbeszélésen. Az egyeztetés után elmondta, hogy várhatóan április végén nyújtják be a tervezetet az Országgyűlésnek. 

(MTI)