A Jobbikkal és az LMP-vel összejön a terrorhelyzetről szóló alkotmánymódosítás

2016 április 8., péntek 9:46
460

UPDATE: Ellenzéki képviselőkkel beszélve kiderült, az ellenzék a most ismert formában egyáltalán nem támogatja a módosítást.

Pénteken a Honvédelmi Minisztériumban egyeztettek a parlamenti pártok a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosításról. Az MSZP nem jelent meg a tárgyaláson. A találkozó után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy

„konszenzus alakult ki a kormányoldal, valamint a Jobbik és az LMP között abban, hogy alkotmánymódosításra van szükség a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban, a kérdés rendezésében pedig már csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak.”

Kósa szerint az MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség. A pártoknak még arról kell megállapodniuk, hogy a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrend 

egy új pontként jelenjen meg az alaptörvényben, vagy egy már meglévő alaptörvényi szabályozást terjesszenek ki erre az esetre.

Simicskó István honvédelmi miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MSZP nem vett részt a megbeszélésen. Az egyeztetés után elmondta, hogy várhatóan április végén nyújtják be a tervezetet az Országgyűlésnek. 

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt