Jelentősen visszaesett a menedékkérők száma Németországban

migráció
2016 április 08., 20:04
comments 67

Márciusban közel húszezer ember adott csak be kérelmet, míg tavaly decemberben ez a szám 120 ezer volt. Az első három hónapban összesen 170 ezer kérelem érkezett, míg a tavalyi év utolsó három hónapjában 500 ezer. 

Ezt erősítették meg a közelmúltban a német rendőrség kiszivárgott adatai is

A változtatás mögött a balkáni útvonalnak nevezett szakasz lezárása áll. Angela Merkel német kancellár korábban bírálta Auszrtiát, Macedóniát és a többi térségbeli országot, amiért lezárták a határaikat, ezzel pedig válságot idéztek elő Görögországban, Merkel számára politikailag mindenképp jól jön ez a fejlemény, hiszen óriási volt rajta a nyomás menekültpolitikája miatt.

Merkel így most már arról beszélhetett, hogy mostantól az érkező menekültek miatti válságmenedzselés helyett arra kell inkább koncentrálniuk, hogyan integrálhatják azt a több mint egymillió embert, aki tavaly érkezett az országba. 

Ezek a hírek a BBC tudósítása szerint azután jelentek meg, hogy a Törökország és az EU kötött született, vitatott megállapodás értelmében migránsok második csoportját is visszaküldték Törökországba Görögországból. Több mint 120, főleg pakisztáni embernek kellett pénteken hajókkal Leszbosz szigetéről Törökországba utaznia. 

Hétfőn már visszaküldték a migránsok első csoportját, több mint kétszáz embert, de a visszaküldés utána lelassult, mert rengetegen kezdtek el menedéket kérni Görögországban. A török-EU megegyezés alapján azokat fogják visszaküldeni, akiknek a kérelmét elutasítják majd. Viszont minden visszaküldött menekült után az EU átvesz Törökországtól egy szír menekültet, aki megfelelt a menedékkérelmi követelményeknek. 

Emberi jogi szervezetek élesen bírálták a megállapodást, mivel szerintük Törökország nem egy biztonságos harmadik ország, és az oda visszaküldött migránsok élete nem lesz biztonságban. 

Az EU és Törökország megállapodásáról korábban részletesen is írtunk, említve benne minden potenciális buktatót is. Érdemes ezt a cikket is elolvasni. 

Merkel most arról beszélt, hogy a szíriai tűzszünetnek is köze lehet a menekültek számának csökkenéséhez. Elemzők szerint ugyanakkor a balkáni útvonal lezárásának nagyobb hatása volt, jelenleg is mintegy 11 ezer ember várakozik a macedón-görög határnál. Arról, hogy milyen állapotok uralkodnak Görögországban, március elején írtunk hosszabban. Idén eddig Görögországba 152 ezer ember érkezett meg, az érkezők 37 százaléka gyerek. 

A BBC jelentése szerint közben Olaszországban aggódnak, hogy a migránsok a jövőben Észak-Afrika felől, Líbiából próbálnak majd az EU-ba jutni, és akkor Olaszország lehet az érkezési célpontjuk. Az olasz Vöröskereszt képviselője, Giorgia De Acutis idén nyáron akár több százezer emberre is számít, aki Olaszországon át érkezne majd meg Európába. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.