Nem kaphatnak hitelt azok a sanghaji fiatalok, akik nem gondoskodnak idős rokonaikról

Az új szabályozás májustól lép érvénybe, és e szerint a kínai városban tiltólistára kerülhetnek hitelkérelmeikkel azok, akik nem foglalkoznak eleget idős szüleikkel. 

Az állami lapokban megjelent bejelentés szerint a fiataloknak kötelessége, hogy miután elköltöztek otthonról, törődjenek tovább szüleikkel, rendszeresen ellenőrizzék, hogy minden rendben van-e velük. 

Sorban álló sanghaijak (JOHANNES EISELE / AFP)

A nem elég gondoskodó gyerekeket a szülők is jelenthetik, és ha a bíróság nekik ad igazat, akkor a fiatalok lecsúszhatnak a hitelekről, de akár bankszámlát sem nyithatnak. 

Sanghaj lakosságának 30 százaléka idősebb hatvan évesnél, a hetvenes években bevezetett egyke-politika miatt pedig a most nyugdíjassá váló kínaiaknak jellemzően kevesebb fiatalabb rokona van, aki figyelhetne rájuk. 

A közösségi oldalakon sokan kifogásolták a tervezetet, olyan példákat hoztak fel, hogy van, akinek például kifejezetten rossz a viszonya az apjával, nem érti, miért lehet ezt erőltetni, mások szerint pedig a gondoskodást úgysem lehet törvényekkel kikényszeríteni. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.