Állítólagos Caravaggio-festmény találtak egy franciaországi padláson

MŰVÉSZET
2016 április 10., 16:03
comments 94

A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az a Caravaggiónak tulajdonított olajfestmény, amire egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.

A minisztérium március 31-én kelt rendeletében elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisi olasz festőművésznek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofermész című festményre.

Az 1600-1610 között készült festményt „a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani” – közölte a minisztérium, de az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy tényleg az olasz barokk művész festette-e a vásznat.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Elvitték egy toulousi becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte.

A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása – közölte a szakértői iroda, ami kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt.

A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt. A témát kétszer festette meg Caravaggio: az elsőt Rómában 1598-1599 körül, ez a Palazzo Barberini Antik Művészeti Nemzeti Galériában látható.

photo_camera Michelangelo Merisi da Caravaggio: Judit lefejezi Holofernészt, olaj, vászon, 1598-1599 (Fotó: Wikimedia Commons)

De a Le Figaro szerint volt egy második verzió is, amit Nápolyban festett meg, és nyom nélkül eltűnt a 17. század elején.

A Le Quotidien de L'Art magazin azt írta, Mina Gregori Caravaggio-szakértő szerint a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét kb. 100 millió euróra becsülik. (MTI, Artnet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt