A KDNP elfogadja, hogy a kormány kivégzi a kedvenc intézkedésüket

2016 április 11., hétfő 11:43
280

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek. 

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

Harrach Péter a döntésre reagálva azt mondta, ők továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint

a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

A KDNP-frakció vezetője hozzátette, hogy azok a vélemények és riogatások a zárva tartással összefüggésben, amik arra hivatkoztak, hogy csökken a forgalom és elbocsátások lesznek, nem váltak valóra. A forgalom nőtt, és nemhogy nem voltak elbocsátások, munkaerőhiány van a kereskedelemben.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem.

Harrach szerint KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség.

Ez persze nem teljesen igaz, a KDNP ugyanis ezt a törvényjavaslatot nyújtotta be a vasárnapi zárva tartásról, ami tulajdonképpen szigorúbb is, mint a végül elfogadott tervezet.

Kétségtelenül nem kevés energiát fordítottak arra, hogy ennek az igazságosságáról meggyőzzék az embereket. Úgy gondolták, hogy a szolidaritás szempontja erősebb a kényelem szempontjánál és igyekeztek biztosítani - legalábbis bizonyos mértékig - a vásárlás szabadságát azzal, hogy a kisboltok nyitva tarthattak. Harrach szerint több milliárd forintot sikerült így a hazai vállalkozások számára átcsoportosítani, és ezzel nem a multinacionális cégek vitték külföldre a nyereségüket, hanem itthon maradt ez a tétel.

Harrach Péter véleménye szerint az ügyben népszavazás is okafogyottá vált.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt