Az MNB-alapítványok feltöltik a költéseiket a honlapjaikra

2016 április 11., hétfő 4:50
32

A Kúria úgy rendelte, hogy az MNB alapítványainak pénze igenis közpénz, ezért pedig az alapítványoknak el kell számolniuk azzal, mire is költik a milliárdokat. Ez elől korábban menekültek volna: miután egy MSZP-s adatigénylésnek meg kellett volna felelniük, egy fideszes törvénymódosítással elintézték, hogy az alapítványoknak ne kelljen beszámolniuk, mert az ő pénzük „elveszíti közpénz jellegét.”

Na. erre mondta azt a Kúria, hogy hülyeség

Matolcsyék most azt írják, hogy tiszteletben tartják a Kúria döntését, ezért az alapítványok honlapjain teszik közzé az eddigi költéseket.

Egyelőre csak a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány honlapján jelent meg egy Közérdekű adatok című, új fül, ott elérhető a beszámoló. Eszerint az alapítványnak eddig 60,1 milliárd pénzbeli vagyont juttatott a jegybank, Ebből az alapítvány céljaira 20 milliárd forint hasznosítható fel, a maradék 40 milliárdnak (amiből 10 milliárd euróban van) csak a hozama.

A 40 milliárd nagyobb részét az alapítvány állampapírban tartja.

Az alapítványé emellett a Várban egy 1476 négyzetméteres műemlék, ami a beszámoló szerint 1,85 milliárd forintot ér. Ezen felül a többi MNB-alapítvánnyal együtt részesedésük van három gazdasági társasában:

  • 25 százalék az egykori Luxus-áruháznak is helyet adó, Vörösmarty téri Kasselik-Ház hasznosítására létrehozott zrt.-ben (a részesedés beszámoló szerinti értéke: 1,8 milliárd forint),
  • 16,6 százalék a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben (2 milliárd forint),
  • 16,6 százalék a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben (200 millió forint).

Ahhoz képest, hogy az alapítvány 20 milliárdot kiszórhatna a saját céljaira, a beszámolója szerint március 22-éig csak 467 millióról írtak alá támogatási szerződést. Ez a teljes vagyon 1 százaléka sincs.

Így tényleg érthetetlen, minek kellett ennyi közpénzt kiszórni az alapítványoknak.

Az eddigi piaci pletykák arról szóltak, hogy az alapítványokat valamilyen nagy, piaci művelethez hozták létre, és felmerült, hogy a jegybanki alapítványok pénze, az MKB bankot épp most megvásárló tőkealapba vándorolt.

Az MNB-nél a Világgazdaságnak azt mondták, hogy ezek minden alapot nélkülöző feltételezések.

Minden esetre, biztosat csak akkor fogunk tudni, ha az összes alapítvány beszámolója nyilvános lesz, és nemcsak március 22-ig, hanem mondjuk április 11-ig.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt