Hargitay András lesz az erőszakbotrányba keveredett Kiss László utódja

Megvan az úszóválogatott új szövetségi kapitánya. A korábbi edzőnek, Kiss Lászlónak azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy 1961-ben csoportos nemi erőszakért két társával együtt jogerősen börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet a bűncselekményhez képest gyanúsan enyhe volt, és Kissnek, aki már abban az időben is sikeres úszó volt, csak 20 hónapot kellett leülnie.

Az utóda Hargitay András lesz.

Ő eddig az úszó utánpótlás szövetségi kapitánya volt. Hogy ő követi Kisst, nem új hír, hiszen az Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás korábban is azt nyilatkozta, hogy Kiss egyébként is visszavonult volna a riói olimpia után, és eleve Hargitay volt a kiszemelt utód.

Hargitay maga is sikeres sportoló volt, az 1972-es müncheni olimpián bronzérmes lett 400 méter vegyesúszásban. világbajnokságokról és az Eb-kről pedig három-három aranyérme van.

Az új kapitány a múlt héten nyilatkozott Kiss László erőszakolási ügyértől, lényegében kiállt Kiss mellett. Azt mondta:

„Nagyon nagyra értékelem, hogy a Halhatatlanok Klubja nem fordított azonnal hátat az eddig általam nagyra becsült Kiss Lászlónak. (...) Kiss László (...) nekem is és többeknek elmondta, hogy 1961-ben nem az történt, amit a perirat rögzített. Véleménye szerint egy koncepciós per egyik áldozata volt, mert bizony abban az időszakban ilyenek is zajlottak, de ő igenis be fogja bizonyítani, valójában mi történt. Kijelenthetem, hogy a MÚSZ mindenfajta erőszakot elítél, de – érthető módon – nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapjuk annak, amit Kiss László állít.”

(Origo)